Trump promite să facă „tot posibilul“ pentru un acord de pace între palestinieni și israelieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trump promite să facă „tot posibilul“ pentru un acord de pace între palestinieni și israelieni
Externe 23 Mai 2017 / 15:14 152 accesări 0 comentarii

Președintele SUA, Donald Trump, s-a angajat marți la Betleem, în Cisiordania ocupată, să facă "tot posibilul" pentru a-i ajuta pe israelieni și palestinieni să încheie un acord de pace, relatează France Presse. "Pacea este o alegere pe care noi trebuie să o facem în fiecare zi și SUA sunt aici pentru a ajuta să facă posibil acest vis", a declarat Trump în prezența președintelui Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, cu care a avut o întrevedere în cursul dimineții. "Sunt hotărât să încerc să închei un acord de pace între israelieni și palestinieni și am intenția să fac tot posibilul pentru a-i ajuta să-și atingă acest obiectiv", a adăugat el.

"Președintele Abbas mă asigură că este gata să lucreze cu bună credință la acest obiectiv și premierul (Benjamin) Netanyahu mi-a promis același lucru", a afirmat el, a doua zi după întâlnirea la Ierusalim cu liderul israelian. Președintele republican a subliniat în special necesitatea de a stimula potențialul economiei palestiniene, "care este într-o perioadă dificilă".

Guvernul israelian a adoptat duminică seara, "la cererea" lui Trump, măsuri destinate să faciliteze viața palestinienilor și să le favorizeze economia, în special călătorii în străinătate și deplasări a zeci de mii de palestinieni care vor să lucreze în fiecare zi în Israel. Ocupația continuă a Cisiordaniei este principalul motiv pentru care palestinienii au o problemă cu Israelul, nu cu iudaismul, a declarat liderul ANP, Mahmoud Abbas în timpul conferinței de presă comune cu președintele SUA, Donald Trump, potrivit DPA. Cu această ocazie, Abbas a condamnat atacul terorist de la Manchester și a reafirmat angajamentul palestinienilor de a lucra cu Trump la acordul de pace cu israelienii. El a pledat din nou pentru soluția a două state, implicând crearea unui stat palestinian independent, la conferința de presă cu Donald Trump, care însă nu a evocat această soluție, notează AFP. "Reiterez încă o dată poziția noastră, cea a două state de-a lungul frontierelor din 1967, un stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est, existând alături de statul Israel în securitate și pace", a subliniat liderul ANP.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.2104 secunde