Tu știi ce face copilul tău în recreație?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tu știi ce face copilul tău în recreație?

Social 07 Noiembrie 2017 / 17:34 1177 accesări
Fenomenul de bullying în România a luat avânt în ultimii ani

Fenomenul de bullying în România a luat avânt în ultimii ani

Organizația Salvați Copiii a demarat marți Campania "Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile!", prin care se dorește să se prevină un fenomen de amploare, pe care instituțiile de învățământ nu îl identifică, nu îl gestionează, prima acțiune având loc la Colegiul de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală. Potrivit organizației, statistica spune că doar 38% dintre școli beneficiază de consilier școlar, preponderent în mediul urban. "Hărțuirea, umilirea repetată și intenționată sunt fenomene care își pun amprenta asupra sănătății emoționale și sociale a tuturor copiilor, victime sau agresori. Pe termen lung, acești copii vor dezvolta mecanisme de inadecvare socială, fie că vorbim despre comportamente de abuz de putere, în cazul agresorului, fie despre un comportament de izolare socială, în cazul copilului-victimă. Am pornit această campanie pentru că majoritatea copiilor ne-au spus că aceste fenomene de bullying se desfășoară în recreație, recreație în care ei ar trebui să socializeze, să fie prieteni. Pentru unul din patru copii, recreațiile sunt cele zece minute de chin, de agresiune, de umilință, care pot să ducă la depresie, pot să ducă la traume greu de vindecat și, în cauze extreme, chiar la suicid. Ne veți întreba dacă Salvați Copiii vrea să desființeze recreațiile. Nu, nu vrem asta, vrem doar să oprim comportamentele de intimidare, de hărțuire, de agresiune, vrem să atragem atenția opiniei publice, părinților, profesorilor, copiilor, că este un fenomen de netolerat, este un fenomen care nu ține numai de sancțiune sau pedeapsă, e despre construcția unei noi culturi în care, dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să-i implicăm pe toți cei care au legătură cu domeniul respectiv, de la directorii școlilor, cadre didactice, personal auxiliar din școli, părinți și copii. Am încheiat un parteneriat cu MEN pe această temă și ne dorim să începem în 12 județe programe-pilot care să vină în avantajul întregii comunități școlare, să venim cu metode, cu strategii care să ajute la schimbarea acestei situații, care este gravă", a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

La proiect s-a raliat și ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, care nu a întreprins nimic în acest sens de la numirea în funcție, dar și-a găsit timp să trimită un mesaj, citit de inspectorul general în MEN, Daniela Călugăru. "În speranța că lucrurile nu sunt atât de grave, eu propun să punem această campanie sub semnul încrederii că școlarii României de azi au capacitatea să înțeleagă că profesorii și părinții lor îi iubesc și le oferă exemple demne de urmat. Sănătatea emoțională și socială a copiilor nu trebuie afectată de umiliri, hărțuire sau alte acte de violență psihică sau fizică, așa că în școli se impune o abordare comună în privința bullying-ului. Sunt convins că elevii știu că trebuie să aibă o atitudine adecvată statutului pe care îl reprezintă, iar acolo unde situația o impune, trebuie să se intervină prin orele de consiliere", a susținut acesta.

Vicepreședinte în Consiliul Național al Elevilor, Rebeca Cercel și-a încurajat colegii să aibă încredere în ei, în profesori. "Voi sunteți voi, nimeni nu vă poate spune ce sunteți sau cine sunteți! Asta voi o decideți!", a spus Rebeca Cercel. Printre măsurile pe care Salvați Copiii România le propune în campania "Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile" se numără creșterea capacității de răspuns a școlilor în situații de bullying între elevi, promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, promovarea de proceduri și politici clare de intervenție specifică în situații de bullying, în colaborare cu Ministerul Educației. La nivel european, România se situează pe locul trei în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani fiind de 23%.

Taguri articol


12