Turcia a emis mandat de ARESTARE pentru Fethullah Gulen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcia a emis mandat de ARESTARE pentru Fethullah Gulen

Externe 02 Aprilie 2018 / 16:56 464 accesări
Andrei Karlov, ambasadorul Rusiei în Turcia, împuşcat mortal în decembrie 2016

Andrei Karlov, ambasadorul Rusiei în Turcia, împuşcat mortal în decembrie 2016

O instanţă din Turcia a emis, luni, un mandat de arestare pentru clericul musulman Fethullah Gulen şi alte şapte persoane, pentru implicare în asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, relatează site-ul agenţiei Reuters.

La 19 decembrie 2016, Karlov a fost împuşcat mortal de către Mevlut Mert Altinas, un fost agent al poliţiei turce, în vârstă de 22 de ani. Ambasadorul rus a fost împuşcat de cinci ori în timp ce rostea un discurs la Galeria de Artă Contemporană din Ankara.

După comiterea crimei, individul a strigat: "Noi murim în Alep, voi muriţi aici". Teroristul a adăugat: "Am depus un jurământ de a muri ca martiri ... este un act de răzbunare pentru Siria şi Alep. Până când acolo nu va fi linişte, nu veţi fi în siguranţă. Doar moartea mă va scoate de aici". Ulterior, Mevlut Mert Altinas a fost împuşcat mortal.

Ministerul rus de Externe a catalogat crima ca un act de terorism, iar procuratura rusă a derulat o anchetă. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat post-mortem titlul de Erou al Rusiei ambasadorului Andrei Karlov.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că asasinul ambasadorului Rusiei la Ankara era membru al reţelei FETO, condusă de clericul musulman Fethullah Gulen.

Regimul de la Ankara consideră că Fethullah Gulen este responsabil pentru tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în urma căreia 250 de persoane au murit şi alte 2.200 au fost rănite. Preşedintele turc a declarat că Statele Unite îl protejează pe clericul musulman în vârstă de 79 de ani, care locuieşte în statul Pennsylvania din anul 1999, şi a cerut extrădarea de urgenţă a acestuia. Fethullah Gulen a respins toate acuzaţiile şi consideră că Erdogan a impus o dictatură în Turcia.12
Pagina a fost generata in 0.1818 secunde