Turcia avertizează că relațiile cu SUA se află într-un punct critic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcia avertizează că relațiile cu SUA se află într-un punct critic

Externe 12 Februarie 2018 / 15:24 475 accesări
Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu:

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu: "Există o gravă problemă de încredere între Washington şi Ankara"

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a avertizat luni că există o gravă problemă de încredere între Washington şi Ankara, ale căror relaţii se află într-un moment 'foarte critic', riscând să se deterioreze total, transmit dpa şi AFP.

Şeful diplomaţiei turce a făcut aceste afirmaţii la o zi după ce consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster, s-a aflat în Turcia şi înaintea vizitei pe care secretarul de stat Rex Tillerson ar urma să o facă la Ankara în această săptămână.

'Relaţiile noastre se află într-un punct foarte critic. Fie vom repara această relaţie, fie ea va fi complet distrusă. Nu există nicio altă opţiune', a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă la Istanbul.

El a mai afirmat că aşteptările Turciei sunt 'clare şi nete', şi că acestea au fost comunicate Washingtonului.

Cavusoglu a cerut 'măsuri concrete' din partea Statelor Unite, în loc de promisiuni, arătând că încrederea trebuie restabilită între cele două ţări.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, deja tensionate după puciul eşuat din Turcia din iulie 2016, s-au deteriorat şi mai mult din cauza sprijinului american pentru miliţia kurdă siriană Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), pe care regimul turc o consideră 'teroristă' şi împotriva căreia a lansat la 20 ianuarie o operaţiune militară în enclava siriană Afrin.

De la debutul ofensivei, Turcia a avertizat în mai multe rânduri Statele Unite că ar putea avansa spre Manbij - la circa o sută km de est de Afrin, controlat de asemenea de YPG -, dar alături de militari americani.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a cerut ca militarii americani să se retragă din Manbij, pentru a se evita orice confruntare directă între cele două forţe aliate în cadrul NATO.

Subiectul a fost abordat duminică de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster, şi omologul său turc Ibrahim Kalin, în timpul unei întâlniri la Istanbul în care au insistat asupra 'parteneriatului strategic pe termen lung' între Ankara şi Washington.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1525 secunde