Turcia, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcia, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare

Externe 19 Ianuarie 2016 / 16:59 700 accesări

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat, marți, Turcia pentru încălcarea dreptului de liberă exprimare, după ce Ankara a încercat să identifice sursele de informație ale jurnaliștilor unei publicații de opoziție care a dezvăluit practici ale forțelor armate. CEDO a apreciat că ”ingerința în activitatea acestor jurnaliști nu era necesară într-o societate democratică și este de natură să descurajeze toate sursele potențiale să ajute presa să informeze publicul asupra unor probleme de interes general, inclusiv cele care vizează forțele armate”.

Judecătorii au condamnat Ankara să achite cu titlu de daune morale sume cuprinse între 500 și 2.750 de euro celor șase jurnaliști care au sesizat Curtea în noiembrie 2007. Articolul lor, publicat în săptămânalul ”Nokta”, a scos la iveală existența unui sistem de clasificare a jurnaliștilor favorabili sau în opoziție față de forțele armate, ceea ce permitea armatei turce să-i urmărească pe unii jurnaliști pentru activități pe care aceștia le organizau. În aprilie 2007, autoritățile turce au percheziționat birourile publicației și au transferat datele de pe 46 de computere, pentru a-i identifica pe angajații care au lansat alerta în acest caz. În decizia sa, CEDO admite că un caracter confidențial al informațiilor asupra funcționării interne a forțelor armate poate fi justificat, dar subliniază că o asemenea confidențialitate nu trebuie protejată cu orice preț și califică acțiunea autorităților turce drept disproporționată. În opinia CEDO, articolul în cauză era, de asemenea, foarte pertinent în dezbaterea asupra discriminării mass-media de către organele de stat și de natură să contribuie la dezbaterea publică asupra relațiilor dintre forțele armate și politic.

Această decizie intervine în condițiile în care doi jurnaliști ai aceluiași săptămânal riscă în prezent până la 20 de ani de închisoare, după ce au fost inculpați pentru tentativă de lovitură de stat. Ei au fost arestați a doua zi după alegerile legislative din 1 noiembrie 2015, după ce prima pagină a publicației lor a prezentat triumful Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), al președintelui Recep Tayyp Erdogan, ca fiind ”începutul războiului civil în Turcia”.

Citește și:

Rușii umblă cu... cioara vopsită prin Bosfor

Explozie la un centru medical din Turcia

Profesori universitari turci, reţinuţi pentru semnarea unei petiţii12
Pagina a fost generata in 0.237 secunde