Turcia conduce ofensiva musulmană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Israel și SUA, atacate fără menajamente

Turcia conduce ofensiva musulmană

Externe 13 Decembrie 2017 / 14:54 870 accesări
Președintele Turc, Recep Tayyip Erdogan, a înfierat politica Israelului în Orientul Mijlociu

Președintele Turc, Recep Tayyip Erdogan, a înfierat politica Israelului în Orientul Mijlociu

Decizia preşedintelui american Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului a stârnit reacții vehemente la Ankara, președintele turc Recep Tayyip Erdogan erijându-se în conducătorul lumii musulmane. Fără să stea prea mult pe gânduri, acesta a atacat dur atât Israel, cât și SUA, în cadrul discursului rostit la summitul Organizaţiei Cooperării Islamice de la Istanbul și i-a invitat pe cei 48 de reprezentanţi ai statelor musulmane, inclusiv 16 lideri de stat sau de guvern, să adopte o poziţie comună în această problemă. "Israelul este un stat al ocupaţiei. În acelaşi timp, Israelul este un stat al terorii. Invit ţările care apreciază dreptul internaţional şi corectitudinea să recunoască Ierusalimul drept capitala ocupată a Palestinei. Ţările musulmane nu vor renunţa niciodată la această cerere. Ne-am adunat astăzi aici pentru a evalua abuzul în privinţa Ierusalimului. Orice persoană care merge pe străzile acestui oraş sfânt va înţelege că se află sub ocupaţie. Pacea globală şi regională nu pot fi obţinute până când problema palestiniană va fi rezolvată în mod corect. Decizia SUA în privinţa Ierusalimului este nulă şi recompensează actele de teroare ale Israelului. Israelul a torturat civili neînarmaţi. SUA ar trebui să renunţe la această decizie ilegală şi provocatoare. Recunoaştem Ierusalimul drept capitala Palestinei şi îndemnăm întreaga lume să facă acelaşi lucru. Ierusalimul este linia roşie a musulmanilor", a spus Recep Erdogan. În plus, preşedintele turc a lăudat ţările care au refuzat să recunoască decizia SUA, adăugând că integrarea statului palestinian în acordurile internaţionale ar trebui accelerată.

Ierusalim, capitală pentru Palestina?

Oficialii turci pregătesc o mutare periculoasă, care va ridica și mai mult nivelul tensiunii în Orientul Mijlociu. Astfel, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că toate statele lumii trebuie încurajate să recunoască Ierusalimul de Est drept capitala statului palestinian. "Noi, cei care recunoaştem Ierusalimul de Est drept capitală a Palestinei, ar trebui să încurajăm celelalte ţări să recunoască statul palestinian, pe baza graniţelor din 1967, şi capitala acestuia, Ierusalimul de Est. Ne-am adunat aici pentru a opri persecuţia. SUA au afectat profund conştiinţa umanităţii. Israelul urmăreşte să-şi legitimeze încercarea de ocupaţie. Această decizie din partea Statelor Unite este nulă şi neavenită din punctul nostru de vedere. Haideţi să protejăm Ierusalimul, un loc sfânt pentru cele trei religii avraamice. Palestina trebuie să fie recunoscută de către alte ţări", a spus Cavusoglu.

Discursul acestuia a fost dublat de declarația preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a catalogat decizia americanilor drept cea mai mare crimă, acuzându-l pe Trump că a oferit Ierusalimul israelienilor de parcă ar fi fost un oraș american. "Ierusalimul este şi mereu va fi capitala Palestinei. Au fost depăşite toate liniile roşii" a acuzat Abbas, adăugând faptul că este inacceptabil ca SUA să aibă un rol în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, atât timp cât Washington este favorabil Israelului.

Taguri articol


12