Turcia, în prag de război civil?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decret controversat emis de Erdogan

Turcia, în prag de război civil?

Externe 27 Decembrie 2017 / 17:31 1197 accesări
Decretul președintelui Recep Tayyip Erdogan ridică tensiunea în Turcia

Decretul președintelui Recep Tayyip Erdogan ridică tensiunea în Turcia

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a emis un decret controversat care le oferă imunitate juridică activiştilor ce au intervenit pentru blocarea complotului din iulie 2016, dar specialiştii în drept avertizează că măsura ar putea genera noi violenţe, iar opoziţia a evocat riscul războiului civil. Emis duminică, acesta le conferă imunitate juridică civililor care au intervenit pentru blocarea tentativei de lovitură de stat din iulie 2016. Agenţii serviciilor de securitate care au intervenit pentru blocarea complotului militar beneficiau deja de imunitate juridică, astfel că Administraţia de la Ankara a dispus extinderea imunităţii la civili. "Imunitatea se extinde la civili, fie că au sau nu titluri oficiale, fie că îşi îndeplineau ori nu atribuţiile", precizează decretul.

Specialiştii în drept avertizează însă că măsura legislativă are un text ambiguu, astfel că ar putea permite continuarea violenţelor între simpatizanţii Administraţiei Recep Tayyp Erdogan şi opoziţie. "Oamenii vor începe să se împuşte unii pe alţii pe străzi. Cum împiedicaţi acest lucru!?", a afirmat Metin Feyzioglu, preşedintele Asociaţiei Barourilor din Turcia.

Guvernul susţine că decretul se referă doar la perioada complotului din iulie 2016, dar experţii argumentează că nu este specificată nicio dată în lege. "Astfel de lucruri se întâmplă doar în regimurile dictatoriale, pentru intimidarea şi terorizarea societăţii cu miliţii civile", a reacţionat Bulent Tezcan, purtătorul de cuvânt al principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican Popular. "Noul decret înseamnă practic aducerea ţării la război civil", a acuzat Meral Aksener, liderul formaţiunii naţionaliste şi seculare Partidul Bun.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.7932 secunde