Turcia și Rusia ar fi ajuns la un acord privind un armistițiu în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Turcia și Rusia ar fi ajuns la un acord privind un armistițiu în Siria
Externe 28 Decembrie 2016 / 14:24 192 accesări 0 comentarii

Se pare că SUA au cam fost scoase din ecuația complicată și încă fără variante credibile de răspuns a războiului din Siria, în ciuda implicării lor active în acesta. Turcia și Rusia ar fi ajuns la un acord privind planul unui armistițiu care să fie implementat pe întreg teritoriul Siriei și care ar putea intra în vigoare la miezul nopții, relatează Associated Press, citând agenția turcă de știri Anadolu. Astfel, organizaţiile teroriste vor fi excluse de la acordul de încetare a focului, însă nu s-a precizat ce grupuri insurgente vor fi considerate teroriste. Un proces de pace negociat sub conducerea Rusiei și Turciei ar urma să fie implementat dacă armistițiul rezistă. Anadolu a mai anunțat că cele două state ar urma să garanteze procesul de pace. Ministerul turc de Externe încă nu a confirmat informațiile prezentate de Anadolu. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu poate comenta informațiile transmise de agenția turcă de știri. Oficialul rus s-a limitat să afirme că părțile implicate în negocieri caută o soluție politică pentru Siria. Pe de altă parte, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a confirmat că Ankara a negociat condițiile pentru încheierea unui acord de încetare a focului. Rusia, Turcia și alte părți implicate în conflictul din Siria au convenit ca viitoarele negocieri de pace privind această criză să aibă loc în capitala kazahă Astana.

De cealaltă parte a oceanului, Departamentul american de Stat a respins categoric afirmaţiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit cărora SUA ar oferi susținere unor organizații teroriste, inclusiv Stat Islamic, catalogând aceste declarații drept ”ridicole”. Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, a declarat că nu există niciun fundament pentru aceste acuzații. ”Coaliţia internaţională condusă de SUA ne acuză pe noi că oferim susţinere SI, dar acum, ei oferă susţinere grupurilor teroriste, inclusiv SI şi miliţiilor kurde YPG şi PYD. Este foarte clar. Avem dovezi care s-au confirmat, cu imagini şi înregistrări video”, a declarat Recep Erdogan, citat de publicaţia ”Daily Sabah”. Washingtonul colaborează cu milițiile kurde din nordul Siriei, despre care Ankara afirmă că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată teroristă de Turcia, SUA și UE. Relaţiile dintre Ankara şi Washington s-au înrăutăţit după tentativa de lovitură de stat militară care a avut loc în Turcia, în iulie. Administraţia Erdogan a atribuit complotul clericului musulman disident Fethullah Gulen, un fost aliat căzut în dizgraţie şi aflat în SUA.

Între timp, în Siria continuă să moară oameni nevinovați. Cel puțin 22 de civili, inclusiv zece copii, au murit în urma unor raiduri aeriene efectuate de avioane necunoscute asupra unui sat controlat de rețeaua teroristă Stat Islamic în estul Siriei, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Civilii care au murit fac parte din două familii din satul Hijna, situat în provincia petrolieră Deir Ezzor, controlată în mare parte de SIși vizată frecvent de avioane ale coaliției internaționale antiteroriste condusă de SUA. Deir Ezzor este singura provincie siriană care este aproape în întregime controlată de SI.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1583 secunde