Turiștii pleacă, deșeurile rămân! Ce este de făcut?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Plaja Constanța, un dezonorant loc 1 la Capitolul Mizerie

Turiștii pleacă, deșeurile rămân! Ce este de făcut?

Social 25 Noiembrie 2019 / 20:05 1724 accesări

Peste 40 de constănțeni au participat la finalul săptămânii trecute la evenimentul intitulat „Turiștii pleacă, deșeurile rămân“ și realizat sub egida proiectului MARLITER. Participanții au fost selectați din rândul persoanelor care au fost implicate direct în acțiunile de monitorizare a plajelor. Pe parcursul evenimentului, participanții au putut afla informații despre situația deșeurilor marine la nivelul plajelor de pe întreg litoralul românesc, obținute în urma monitorizărilor efectuate de organizația Mare Nostrum.

CE SUNT DEȘEURILE MARINE?

Deșeurile marine sunt definite ca fiind “orice material solid, persistent, fabricat sau prelucrat, aruncat, eliminat sau abandonat în mediul marin sau în zonele costiere, fiind asociate cu diversele activități umane ce au loc atât pe mare, cât și pe uscat.

CE IMPLICĂ MUNCA DE MONITORIZARE A PLAJELOR?

În luna aprilie, au fost implicate 33 de persoane în activitatea de monitorizare a plajelor, timp de trei zile. Cumulat, activitatea a adunat 25 de ore de muncă de teren. Pentru sesiunea din septembrie, au fost necesare patru zile de monitorizare, 46 de persoane implicate și 32 ore de muncă de teren. Sortarea și procesarea datelor a implicat cel puțin 25 de persoane și peste 70 de ore de muncă. ”Monitorizarea porțiunilor de plajă este o activitate științifică, pe care nu trebuie să o confundăm cu acțiunile de igienizare. Monitorizările presupun ridicarea deșeurilor întâlnite pe plajă și inventarierea acestora, pentru a genera studii de specialitate și rapoarte, care să fie înaintate autorităților competente”, explică Angelica Paiu, coordinator proiect.

SITUAȚIE DRAMATICĂ PE PLAJELE ROMÂNEȘTI

Valorile deșeurilor înregistrate în sesiunea de monitorizare din luna septembrie sunt duble, triple și chiar de patru ori mai mari decât cele din aprilie. La capitolul plastic, dacă în aprilie înregistram 7.009 elemente, în septembrie valorile au ajuns la 26.459 elemente. Diferențe mult mai mici au fost la capitolul lemn prelucrat, de la 553 la 846. De asemenea, în septembrie au fost inventariate mai puține elemente de metal decât în aprilie, de la 2.011, la 1.653. Evident, mucurile de țigară au predominat, iar plaja Constanța a fost cel mai murdar sector. ”Mare Nostrum va continua să furnizeze date esențiale despredeșeurilemarine înregistrate pe litoralul românesc“, a declarat coordonatorul proiectului MARLITER, Angelica Paiu.



Ştiri recomandate

12