Tusk: UE începe să fie percepută ca o soluţie şi nu ca o problemă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tusk: UE începe să fie percepută ca o soluţie şi nu ca o problemă

Externe 21 Iunie 2017 / 17:30 1935 accesări

Europa trece încet într-o nouă etapă, în condițiile în care un val de mișcări anti-Uniunea Europeană dispar, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare adresată liderilor europeni, publicată înainte de un summit UE de două zile care începe joi, relatează Reuters. Unele țări europene, printre care Austria, Olanda, Franța și Italia, au înregistrat o creștere accentuată a popularității partidelor eurosceptice și deseori anti-imigrație, însă în ultimele luni aceste formațiuni au suferit înfrângeri decisive în alegeri.

Donald Tusk a declarat că blocul comunitar a început să fie din nou perceput ca o soluție, mai degrabă decât o problemă, și recentele dificultăți pe care le-a întâmpinat i-au servit pentru a-l întări. „Putem spune că ne vom întâlni într-un alt context politic față de cel de acum câteva luni, atunci când forțele anti-UE erau în creștere“, a scris Tusk. „Evoluțiile actuale de pe continent par să indice că trecem încet într-o nouă etapă. În multe dintre țările noastre, partidele politice care și-au construit poziția pe sentimentele anti-UE încep să piardă teren“, a spus el. „Suntem martorii revenirii UE ca o soluție, nu ca o problemă. Paradoxal, provocările dificile cu care ne-am confruntat în ultimele luni ne-au făcut mai uniți ca înainte“, a mai spus Tusk.

În afară de Brexit, Uniunea Europeană se confruntă de asemenea cu o provocare majoră reprezentată de imigrație, care, deși combătută, încă alimentează sentimentul antieuropean. Unii acuză UE că nu a acționat suficient de repede pentru a opri fluxul de migranți care sosesc din Orientul Mijlociu și Africa. O serie de atacuri ale militanților islamiști în Marea Britanie, Franța, Suedia, Germania și Belgia, în care sute de persoane au fost ucise, au sporit îngrijorările existente. Pentru a stopa fluxurile de migranți, Donald Tusk a afirmat că UE ar trebui să ofere mai mulți bani în sprijinul Gărzii de Coastă libiene pentru a opri traficul de migranți pe mare. El a afirmat că, deși UE nu poate înlocui guvernele în lupta împotriva militanților, blocul comunitar ar putea face însă presiuni asupra companiilor de internet pentru a acționa împotriva „conținutului prin care sunt răspândite materiale teroriste sau care incită la violență“.

Europa ar trebui de asemenea să pună bazele unor capacități comune de apărare pentru a îmbunătăți securitatea, a mai spus Tusk, care a cerut instrumente mai bune de apărare a comerțului UE împotriva concurenței neloiale și a „globalizării necontrolate“.



12