Ucraina a lansat al patrulea val de mobilizare militară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ucraina a lansat al patrulea val de mobilizare militară

Externe 21 Ianuarie 2015 / 00:00 677 accesări

            Ucraina a lansat, ieri, cel de-al patrulea val de mobilizare militară, care vizează aproximativ 50.000 de bărbaţi, în timp ce ostilităţile continuă în estul rebel pro-rus, iar doi civili au fost ucişi. Această mobilizare va dura 90 de zile şi va fi urmată de alte două, cu obiectivul de a atinge în total 104.000 de persoane. Sunt vizaţi în primul rând toţi cei care au primit în trecut o formare militară - tanchişti, artilerişti, paraşutişti, şoferi şi mecanici.

            În estul ţării, situaţia era în continuare tensionată, ieri, iar armata ucraineană a anunţat că rebelii au efectuat, în ultimele 24 de ore, aproximativ 100 de tiruri asupra poziţiilor pe care le controlează. În total, 19 militari au fost răniţi în aceste tiruri. În fieful separatist Doneţk, tiruri regulate s-au auzit în noaptea de luni spre marţi şi ieri dimineaţă. Doi civili au fost ucişi, iar alţi opt au fost grav răniţi, ieri dimineaţă, de un tir de artilerie care a atins o staţie de autobuz şi magazine din apropiere. În regiunea vecină Lugansk, tiruri rebele de mortier au atins un imobil locuit, în oraşul Şciastie, rănind mai multe persoane şi avariind aproximativ 30 de apartamente.

            Rusia a dezminţit, ieri, acuzaţiile formulate cu o zi înainte de autorităţile de Kiev, potrivit cărora aproape 700 de militari ruşi au intrat pe teritoriul din estul Ucrainei, pentru a-i ajuta pe rebelii pro-ruşi, catalogându-le drept o ”absurditate totală”. Igor Konaşenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat că ”aceste halucinaţii ale autorităţilor ucrainene au scopul să atragă simpatia susţinătorilor lor occidentali, cu câteva zile înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos”, care se desfăşoară începând de astăzi şi până sâmbătă. Ucraina şi numeroase ţări occidentale acuză de mai multe luni Rusia că a mobilizat trupe naţionale în estul acestei ţări devastate de un conflict armat cu rebeliunea pro-rusă, soldat cu peste 4.800 de morţi de când a început, în aprilie. Rusia a dezminţit mereu orice implicare militară în conflictul din ţara vecină.

            Luni, 12 persoane au fost rănite la Harkiv, în estul Ucrainei, în urma unei explozii produse în apropierea unui tribunal în care era audiat un militant pro-Kiev, a anunţat biroul procurorului local. Cel puţin două persoane sunt grav rănite. Explozia a avut loc în timp ce militantul pro-occidental Mihailo Sokolov, audiat la tribunal pentru că a intrat înarmat într-un birou electoral, pe 26 octombrie, părăsea clădirea alături de mai mulţi susţinători. Mai multe explozii provocate de dispozitive artizanale au avut loc în ultimele luni la Harkiv, oraş ferit de lupte, spre deosebire de Doneţk şi Lugansk, dar unde susţinătorii Kievului şi separatiştii coabitează într-un climat extrem de tensionat. Aceste atacuri au vizat sedii militare sau clădiri cu valoare simbolică. În noiembrie, 11 persoane au fost rănite de o explozie produsă într-un bar în care erau colectate fonduri pentru armata ucraineană. Fostă capitală a Ucrainei şi mare centru industrial şi cultural din estul acestei ţări, Harkiv a fost cuprins de manifestaţii separatiste în primăvara anului 2014.12
Pagina a fost generata in 0.1314 secunde