Ucraina: armata și separatiștii ucraineni și-au retras trupele dintr-un oraș situat în estul țării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ucraina: armata și separatiștii ucraineni și-au retras trupele dintr-un oraș situat în estul țării

Externe 01 Octombrie 2016 / 22:00 410 accesări

Armata ucraineană și separatiștii proruși au anunțat sâmbătă că și-au retras trupele dintr-un mic oraș situat în estul țării, în conformitate cu acordul de demilitarizare semnat în septembrie de beligeranți, relatează AFP.

"Armata ucraineană și separatiștii proruși și-au retras unitățile la câțiva kilometri distanță de Zolotoe", în regiunea Lugansk, a declarat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Valentin Șevcenko.

"Unele etape ale procesului de retragere a forțelor și mijloacelor militare din apropierea orașului Zolotoe s-au încheiat. Reprezentanți ai misiunii de observatori a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au constatat retragerea", a adăugat el.

Agenția oficială de presă a separatiștilor a anunțat, la rândul ei, retragerea luptătorilor proruși din Zolotoe.

"Nu a mai rămas niciun soldat înarmat pe pozițiile pe care le ocupau înainte, conform prevederilor acordului de pace de la Minsk", a afirmat comandantul separatist Mihail Filimonenko, citat de agenție.

Kievul și separatiștii proruși au semnat în septembrie la Minsk un acord de demilitarizare a trei zone pilot din estul Ucrainei, care prevede retragerea armamentului greu și a combatanților din localitățile Stanîcino-Luhanske, Petrovskoe și Zolotoe.

Aplicarea acestui acord ar însemna delimitarea unui perimetru de securitate cu dimensiunile de doi pe doi kilometri în aceste trei zone pilot.

Retragerea trupelor dintr-o altă zonă pilot, satul Petrovskoe, în regiunea Donețk, nu a avut loc, a făcut cunoscut un corespondent al agenției France Presse aflat la fața locului.

"Ucrainenii nu și-au retras trupele. Spun că nu au primit ordinul. Ei iau însă măsuri pentru retragerea forțelor și mijloacelor militare", a explicat presei un responsabil cu rang înalt al separatiștilor, Eduard Basurin.

Retragerea trupelor din cea de-a treia zonă pilot, Stanîcino-Luhanske, în regiunea Lugansk, de asemenea nu a început din cauza schimburilor de focuri care nu au făcut victime, potrivit beligeranților.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1909 secunde