Ucraina cere ajutorul SUA împotriva amenințărilor Rusiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ucraina cere ajutorul SUA împotriva amenințărilor Rusiei
Externe 19 Ianuarie 2017 / 15:10 268 accesări
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, le-a cerut SUA să-și demonstreze supremația în chestiuni precum securitatea globală

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, le-a cerut SUA să-și demonstreze supremația în chestiuni precum securitatea globală

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a făcut apel la depunerea de eforturi pe plan mondial pentru a contracara atacurile cibernetice ale Rusiei și le-a cerut Statelor Unite ale Americii (SUA) să-și demonstreze supremația în chestiuni precum securitatea globală, relatează joi agenția Reuters. Promisiunea președintelui american ales Donald Trump privind ameliorarea relațiilor cu Kremlinul și admirația viitorului șef de stat american pentru președintele rus Vladimir Putin au readus în centrul atenției Ucraina, a cărei peninsulă Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014. Poroșenko a minimalizat speculațiile potrivit cărora Washingtonul și-ar putea retrage sprijinul față de Kiev, precizând că Trump a spus în mod public că va respecta obligațiile SUA și că au avut loc declarații ''promițătoare'' din partea persoanelor numite în executivul său. ''Aceasta ne oferă mult mai mult optimism pentru viitor'' a declarat Poroșenko pentru Reuters, pe marginea Forumului Economic Mondial de la Davos miercuri, adăugând că are deja planificată o vizită pentru a se întâlni cu noul președinte american ''în câteva luni''.

În opinia lui Poroșenko, este nevoie de eforturi globale comune pentru a opri agresiunea rusă, atât în plan militar, cât și în cel cibernetic. ''Are loc un război cibernetic global al Rusiei împotriva lumii întregi. Există o mulțime de dovezi. Acesta este un pericol global și lumea ar trebui să fie unită în lupta împotriva acestui pericol'', a afirmat Poroșenko.

Compania electrică ucraineană Ukrenergo a declarat miercuri pentru Reuters la Kiev că în spatele penei de electricitate din capitala ucraineană din 17-18 decembrie 2016 s-a aflat un atac cibernetic. Ukrenergo nu a precizat cine se află în spatele incidentului, deși serviciile de securitate ucrainene au acuzat comiterea unor atacuri cibernetice rusești în cazul penelor de electricitate în decembrie 2015. Kremlinul a dezmințit însă orice implicare în atacuri cibernetice împotriva Ucrainei. Moscova este suspectată, de asemenea, că a căutat să influențeze alegerile prezidențiale din SUA prin piraterie informatică în cazul unor grupuri politice democrate, ceea ce Rusia a dezmințit. ''Așa cum propaganda rusă este un element al războiului hibrid rus, atacurile cibernetice sunt un element al războiului hibrid rus, neavând importanță dacă aceasta se întâmplă în Germania sau în Statele Unite ale Americii'', a spus președintele ucrainean.

Poroșenko a subliniat importanța NATO ca un bastion împotriva Moscovei după ce Trump a provocat temeri în Europa spunând despre alianța militară că este ''depășită''. ''NATO, în esență, nu este o chestiune de bani, ci de securitate. Agresiunea rusă a demonstrat din nou că nu există un alt sistem de securitate decât NATO, care a fost eficientă în oprirea agresiunii'', a declarat președintele ucrainean. Potrivit lui Poroșenko, SUA, pentru a-și demonstra rolul de lider global, va trebui să restabilească unitatea transatlantică. ''America ar trebui să fie din nou măreață'', a afirmat Poroșenko, referindu-se la una dintre lozincile de campanie ale lui Trump.

Poroșenko și-a exprimat de asemenea încrederea că peninsula Crimeea va reveni la Ucraina: ''Nu am nici o îndoială. Este teritoriu ucrainean, cu populație ucraineană. (Anexarea ei) a fost o încălcare brutală a dreptului internațional'', a mai spus Poroșenko.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1189 secunde