UE l-a contactat pe Donald Trump pentru a elimina orice „neînțelegere“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acordul cu Iranul

UE l-a contactat pe Donald Trump pentru a elimina orice „neînțelegere“

Externe 17 Ianuarie 2017 / 22:18 748 accesări

Uniunea Europeană a contactat în mod neoficial echipa lui Donald Trump pentru a elimina orice "neînțelegere" pe tema acordului privind programul nuclear iranian, aspru criticat de președintele ales al Statelor Unite, a făcut cunoscut marți o sursă diplomatică europeană, potrivit AFP.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a insistat luni asupra faptului că Uniunea Europeană se va conforma acestui acord "extrem de important" care, în opinia sa, demonstrează că diplomația este eficientă. Semnat în iulie 2015 între Teheran și cele șase mari puteri mondiale (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), acordul este fragilizat de criticile recurente formulate de Donald Trump.

Contactele dintre UE și viitoare administrație americană au vizat să explice "valoarea adăugată a acordului", potrivit sursei diplomatice europene, care a dorit să își păstreze anonimatul.

"Sunt multe neînțelegeri. Este vorba despre un acord multilateral: dacă o parte renunță la acesta, ceilalți pot face același lucru", a adăugat sursa, precizând că UE "va acționa alături de China și Rusia" în dosarul respectiv. "Considerăm acest acord ca fiind foarte important, pentru că a permis evitarea unei crize majore în regiune", a subliniat sursa europeană.

La 16 ianuarie 2016, o mare parte a sancțiunilor internaționale care au lovit Iranul au fost ridicate în schimbul limitării programului său nuclear, după cum prevedea acordul semnat cu șase luni mai devreme. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a confirmat luni că Teheranul și-a transferat într-adevăr "toate centrifugele și echipamentele excedentare de la situl său din Fordo pentru îmbogățirea uraniului" în situl din Natanz, pentru "stocare".12
Pagina a fost generata in 0.1807 secunde