UE vrea să creeze zone publice de acces gratuit la internet

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vise...

UE vrea să creeze zone publice de acces gratuit la internet

Externe 15 Septembrie 2016 / 14:59 336 accesări

Dacă am vrea să fim răutăcioși, am spune că, pentru o mai bună monitorizare a comunicării, liderii europeni au anunțat că intenţionează să implementeze, până în anul 2020, un plan prin care zone publice urbane şi rurale să ofere acces gratuit la internet. Cum nu suntem răutăcioși, îndrăznim să afirmăm că, urmând exemplul României, cu un internet de excepție, invidiat până și de prezidențiabilii americani, UE se va... emancipa virtual, după cum a ținut să promită, miercuri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De fapt, acesta chiar a plusat și a promis rețele mobile 5G până în 2020! ”Propunem echiparea fiecărui sat şi oraş european cu acces gratuit la internet”, a declarat Jean-Claude Juncker în discursul despre starea UE rostit la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.

În cadrul unui plan menit să îmbunătăţească imaginea UE pentru cetăţeni, Juncker a precizat că cel puţin câte un oraş mare din fiecare stat european ar putea avea reţele mobile 5G până în anul 2020. ”Ideea ca fiecare să beneficieze de conexiune la internet trebuie să se aplice tuturor, indiferent unde locuiesc ori ce venituri au. În acest context, propunem echiparea fiecărui sat european şi a fiecărui oraş cu internet gratuit în zonele publice frecventate, până în anul 2020”, a spus Juncker. CE vrea să aloce 120 de milioane de euro pentru instalarea echipamentelor necesare, care vor fi întreţinute de autorităţile locale.

Estimările specialiștilor arată că în 2020 traficul mondial de date mobile va atinge 30,6 exaocteţi pe lună, de zece ori mai mult decât în 2015 şi de 120 de ori mai mult decât în 2010. ”Ca să fie mai clar, acest lucru înseamnă că fiecare om de pe glob va trimite atunci 2,5 filme video pe zi. Datorită acestei explozii a traficului de date pe aparate mobile la nivel global, trebuie să lucrăm la dezvoltarea unei noi conexiuni via 5G”, arată Pol Vanbiervliet, director general al Cisco Belgia.În 2020, 72% din parcul de aparate şi de conexiuni mobile vor fi inteligente (smart), de două ori mai mult decât în 2015. Conform estimărilor, aparatele inteligente ar urma să reprezinte 98% din traficul de date mobile în jurul anului 2020, 81% fiind asigurate de smartphone-uri. Tot în 2020, mai mulţi oameni vor dispune de un aparat mobil (5,4 miliarde) decât de electricitate (5,3 miliarde), apă curentă (3,5 miliarde) sau maşină (2,8 miliarde).Rajeev Suri, CEO la Nokia, preluat de lemondeinformatique.fr, arată că 5G ar putea veni mai repede decât s-a prevăzut, mai multe elemente de normă ale viitoarei generaţii de comunicaţii mobile putând fi definite din acest an. În prezent, estimările oficiale prevăd o finalizare completă a normei 5G până în 2020, însă Rajeev Suri crede că cererea este prea puternică pentru a aştepta până atunci: ”Anul 2020 va corespunde probabil desfăşurării mondiale şi masive a noii norme, însă primele dezvoltări ar trebui să aibă loc din 2017, cu o creştere a puterii până în 2020”.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1916 secunde