Ultimul rege al României se întoarce definitiv acasă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale este adus în ţară

Ultimul rege al României se întoarce definitiv acasă!

Monden 13 Decembrie 2017 / 08:00 2531 accesări

Sursa foto: casa-regala.blogspot.ro

Sursa foto: casa-regala.blogspot.ro

Sursa foto: casa-regala.blogspot.ro

Sursa foto: casa-regala.blogspot.ro

A venit şi ziua în care ultimul rege al României se întoarce definitiv acasă. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este adus în ţară miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11.00, la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența șefului Casei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, și a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale. Publicul nu va avea acces la eveniment. Tot miercuri, la ora 14.00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este: ora 14.00 -15.00: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova; ora 15.00 - 16.00: reprezentanții instituțiilor Statului, centrale și locale; ora 16.00 - 17.00: reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale; ora 17.00 - 18.00: reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței. Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite la adresa email ofiter.protocol@palatulelisabeta.ro. Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Tot miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal. Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal: miercuri, 13 decembrie, între ora 21.00 și ora 24.00; joi, 14 decembrie, între ora 08.00 și ora 22.00; vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 și ora 22.00. Intrarea este liberă. Accesul presei este permis. Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I, sunt rugați să respecte următoarele reguli: să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, cu culori închise, să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel, să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii și să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei, iar vizitatorii să aibă la ei un document de identitate. Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant. Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta. În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN ZIUA ÎNMORMÂNTĂRII

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber. La ora 11.15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional. De la ora 11.25 la ora 12.15, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal - Calea Victoriei - Splaiul Independenței - Piața Unirii - Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală. La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti. Sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa. Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la o oră ce va fi anunțată curând. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la o oră ce va fi anunțată curând, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare. Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

TREI ZILE DE DOLIU NAȚIONAL. CE REGULI TREBUIE RESPECTATE

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care 14, 15 şi 16 decembrie sunt declarate zile de doliu naţional pe teritoriul României. Decizia a fost luată în memoria regelui Mihai, şef al statului român în două rânduri: 1927-1930 şi 1940-1947. Actul normativ mai stabilește că în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de Guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României. În general, în zilele de doliu drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei și pavilionul navelor. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Uneori, doliul național se declară pentru evenimentele tragice petrecute în alte țări. Spre exemplu, după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii și după accidentul aviatic de la Smolensk din 2010, doliul național a fost instituit în semn de solidaritate în numeroase țări, chiar dacă nu au fost afectate în mod direct. În urma tragicului eveniment și-au pierdut viața președintele Poloniei, Lech Kaczyński, soția sa și mulți alți oficiali polonezi.

De regulă, prin hotărârile adoptate de Guvern cu fiecare ocazie în parte, doliul național produce schimbări în programul posturilor de radio și televiziune și al instituțiilor de cultură, precum și în derularea evenimentelor culturale, artistice sau sportive care fuseseră programate pentru zilele respective.

Posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își adaptează programul în mod corespunzător, adică nu difuzează emisiuni de divertisment. Consiliul Național al Audiovizualului transmite de regulă un comunicat prin care reamintește posturilor de radio și de televiziune obligația de a-și adapta programele în mod corespunzător. Totodată, și competițiile sportive pot fi amânate, la fel concertele sau alte spectacole.

Din 1990 până azi, în România au fost decretate următoarele zile de doliu național:

■ 12 ianuarie 1990: o zi de doliu național în memoria victimelor Revoluției;

■ 14 septembrie 2001: o zi de doliu național după atentatele din Statele Unite ale Americii din 11 septembrie;

■ 14 martie 2004: o zi de doliu național în memoria victimelor atentatului de la Madrid din 11 martie;

■ 8 aprilie 2005: o zi de doliu național la moartea Papei Ioan Paul al II-lea;

■ 3 august 2007: o zi de doliu național cu ocazia funeraliilor Patriarhului Teoctist;

■ 18 aprilie 2010: o zi de doliu național în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk;

■ 26 iunie 2013: o zi de doliu național după accidentul de autocar în Muntenegru, soldat cu moartea a 18 români;

■ 31 octombrie – 2 noiembrie 2015: trei zile de doliu național după incendiul izbucnit în clubul „Colectiv“ din București.

■ 13 august 2016: o zi de doliu național cu ocazia funeraliilor Reginei Ana.

■ 2 septembrie 2016: o zi de doliu național în memoria victimelor cutremurului din Italia din 24 august.

■ 14 decembrie – 16 decembrie 2017: trei zile de doliu național în memoria Regelui Mihai I al României.12