UMC, la 25 de ani de la înființarea instituției

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoare la Universitatea Maritimă din Constanţa 25 de ani de învăţământ civil de marină

UMC, la 25 de ani de la înființarea instituției

Eveniment 07 Februarie 2015 / 00:00 2426 accesări

În urmă cu 25 de ani avea loc un moment istoric pentru județul Constanța, care a intrat în istoria mișcării universitare din România. Se întâmpla la 6 februarie 1990, când un grup de studenți idealişti a avut curajul de a lupta pentru ceea ce voiau. Vorbim despre reprezentanții Ligii Studenților de Marină de atunci, care au fost inițiatorii unei greve a foamei și ai unei revolte colective ce a stat la baza înființării Universității Maritime (UMC) de astăzi. La acea vreme, mai mulţi tineri care urmau cursurile Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” (actuala Academie Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa) au cerut demilitarizarea şi înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior doar pentru marina civilă. Pentru că cerinţele lor nu au fost ascultate, studenţii au mers la Bucureşti, unde au intrat în greva foamei, în faţa sediului Guvernului. Printre cei care au pus bazele actualei Universități Maritime se numără președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, dar și primarul Radu Mazăre și vicepreședintele CJC Cristinel Dragomir. Ecoul revoltei a fost răsunător. Studenții au obținut atunci o Hotărâre de Guvern privind înființarea Institutului de Marină Civilă. „Ne doream să existe un Institut Civil de Marină. Eu am participat la greva foamei, eram în anul I. Îmi amintesc că am tremurat atunci cam 30 de ore, apoi Nicușor Constantinescu a ieșit cu Hotărârea de Guvern și a spus ”Am învins!”. Sunt mândru că sunt absolvent al acestei instituții și cred că ea ne-a format ca oameni, să putem lua decizii, să arătăm că putem face ceva”, a povestit Cristinel Dragomir, absolvent al UMC. Studenții primelor promoții ale fostului Institut de Marină Civilă mărturisesc că au trăit vremuri grele, când societatea românească era afectată de regimul comunist, iar învățământul se făcea militărește. ”Au fost visele unor oameni, care s-au împlinit. Chiar dacă vremurile s-au schimbat, eu vă spun să fiți idealiști. Fixați-vă obiective mari, care să vă permită să atingeți țeluri mari, care să rămână în istorie. Realismul este pentru oameni mediocri”, a precizat președintele Ceronav, unul din foștii studenți de la acea vreme, Ovidiu Cupșa.

La rândul său, rectorul UMC, prof. univ. dr. Violeta Ciucur, a luat cuvântul, comparând UMC cu o navă, care a navigat în istorie. ”UMC poate fi comparată cu o navă, care a navigat continuu, atât în vremuri bune, cât și mai puțin bune. De-a lungul timpului a avut parte de un echipaj bun, iar studenții au fost în fruntea echipajului”, a spus prof. Violeta Ciucur.

Actualul președinte al Ligii Studenților Universității Maritime din Constanța (LSUMC), Georgel Albină, le-a înmânat celor prezenți diplome de merit pentru că au contribuit la formarea UMC, dar și o carte în care se prezintă istoria LSUMC. „Sunt 25 de ani în care LSUMC a reprezentat studenții cu brio, spunem noi, 25 de ani în care am fost o voce pentru studenții noștri, atât la nivel local, cât și național și internațional. Am organizat proteste și greve atunci când a fost nevoie. Este important ca studenţii de astăzi să cunoască trecutul acestei instituţii”, a declarat președintele LSUMC, student în anul IV la secția Navigație. UMC a sărbătorit, la 6 februarie, 25 de ani de la înfiinţare. În anul 2000, printr-o Hotărâre de Guvern, Institutul de Marină Civilă și-a schimbat denumirea în Universitatea Maritimă din Constanța.



12