Un astronaut aflat la bordul ISS a vorbit cu profesori din Timișoara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un astronaut aflat la bordul ISS a vorbit cu profesori din Timișoara

24 Ianuarie 2017 / 20:59 421 accesări
Astronautul Thomas Pesquet (sursa foto: Mediafax)

Astronautul Thomas Pesquet (sursa foto: Mediafax)

Astronautul Thomas Pesquet, care în prezent se află la bordul Stației Spațiale Internaționale, a intrat în legătură video directă, marți, cu profesori din Timișoara, dar și cu reprezentanți ai altor două țări, Portugalia și Irlanda.

Legătura video în direct cu Thomas Pesquet s-a stabilit atât cu România, la Universitatea de Vest din Timișoara, cât și cu alte două țări participante, Portugalia și Irlanda. Astfel, timp de aproximativ 20 de minute, astronautul Agenției Spațiale Europene a răspuns la întrebările adresate de profesorii curioși să afle ce face Thomas Pesquet pe Stația Spațială Internațională.

“Suntem încă aprovizionați de pe Pământ cu apă și provizii și încercăm să minimalizăm asta pe cât de mult posibil, pentru că este un efort prea mare să aduci aceste resurse pe Stația Spațială Internațională. Așa că încercăm să reciclăm cât de mult putem, să generăm mai puțin gunoi, dacă vrem să explorăm spațiul mai mult. Ideea e că dacă poți să faci asta pe Pământ, vei fi capabil să faci asta, într-o zi, și în spațiu. Testăm mai multe tehnologii pe Stația Spațială Internațională. De exemplu, cum să creștem plante în spațiu. Când vom ajunge mai departe în spațiu, cum ar fi pe Marte și mai departe, ar trebui să avem capacitatea să ne creștem propria mâncare și să nu mai depindem de provizoriile de pe Pământ. Ne focusăm și pe printarea 3D, cum să ne producem propriile unelte. Pare futurist, dar poate fi realizat”, a explicat Thomas Pesquet.

Printre cei care au participat la întâlnirea virtuală în direct cu astronautul Agenției Spațiale Europene s-a numărat și Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a călătorit în spațiu. Cosmonautul a susținut și o prezentare despre rolul pe care îl joacă spațiu în viața noastră cotidiană.

“Informațiile pot fi obținute sub diferite forme, pot fi obținute de pe Internet, din presă, din literatură de specialitate, dar o interacțiune directă cu cei care zboară în spațiul cosmic are un impact mult mai mare asupra tinerilor, asupra perspectivelor lor, asupra dorințelor lor de a se orienta spre acest domeniu de activitate. Dacă constatați câți olimpici internaționali avem la diferite științe, fizică, chimie, matematică, dacă constatați câte inovații și invenții provin din România la târgurile internaționale de invenții și inovații, o să vă dați seama că o anumită categorie de tineri sunt foarte interesați de acest domeniu”, a precizat Dumitru Prunariu.

Astronautul Thomas Pesquet se află la prima sa misiune spațială, denumită Proxima, ce are ca obiectiv educațional promovarea conceptului “Spațiul în viața de zi cu zi”.

Evenimentul de marți de la Universitatea de Vest din Timișoara a fost organizat de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială România și Agenția Spațială Română..

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1809 secunde