Un comandat român de navă a fost reținut de autoritățile din Cipru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un comandat român de navă a fost reținut de autoritățile din Cipru

Eveniment 04 August 2021 / 09:25 644 accesări
Foto: arhiva

Foto: arhiva

Un comandant român de navă, în vârstă de 60 de ani, a fost reținut luni seara, in portul cipriot Vassiliko, informează Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Comandantul a fost reţinut de autorităţi, într-un conflict cu care n-avea nicio legătură.
Potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor, motivul reținerii a fost acela că anul trecut nava Red Garnet, la comanda căreia se afla bărbatul, a operat in portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întâmpla și că nu se mai iau aceste măsuri politico – administrative în Cipru.

Apelul Sindicatului Liber al Navigatorilor transmis în seara de marţi, 3 august:

Scrisoare deschisă

Domnule Prim Ministru,

Domnule Ministru al Afacerilor Externe,

Domnule Ministru al Transporturilor

Sindicatul Liber al Navigatorilor vă informează că aseară, 02 august 2021 în portul cipriot Vassiliko , comandantul de nationalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reținut de pe nava sa Red Garnet.

Motivul reținerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla, a operat în portul cipriot ocupat de partea Turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întamplă și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nici o vină, comandantul a fost reținut.

Vă informăm că în conformitate cu legislația internațională echipajului, navei și încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele și principiile comerțului maritim.

Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia și colegii de breaslă- suntem cu toții stupefiați de această măsură fără precedent în istoria de bune relații dintre țările noastre.

Va rugăm așadar să interveniți pe toate canalele din funcțiile și demnitățile statului pe care le dețineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranță către portul desemnat de destinație. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei și se pedepsește foarte aspru potrivit legii.

Cu stima,

Adrian Mihălcioiu

Aurel Stoica

Sindicatul Liber al NavigatorilorŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.164 secunde