Un constănțean condamnat pentru crimă primeşte 500.000 de lire sterline?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru că s-a încercat expulzarea sa

Un constănțean condamnat pentru crimă primeşte 500.000 de lire sterline?

Justiție 11 August 2016 / 18:57 1330 accesări

Un criminal român ar putea fi îndreptățit să primească 500.000 de lire sterline compensații pentru că o instanță a decis că detenția sa într-un centru pentru imigranți a fost ilegală. ”Instanțele UE au decis că petrecerea a 12 ani după gratii nu este un motiv suficient de întemeiat pentru deportarea românului. Instanțele britanice au decis același lucru, bazându-se pe legislația UE. Când nu suntem în stare nici măcar să scăpăm de criminali, e clar că obsesia Bruxelles-ului cu deschiderea granițelor a fost teribilă pentru această țară”, notează jurnaliștii britanici de la ”Express”. Aceștia consideră că situația a devenit foarte nedreaptă pentru Guvernul britanic, care, potrivit legislației europene, s-ar putea vedea nevoit să îi plătească românului o jumătate de milion de lire sterline compensații pentru că a stat închis într-un centru pentru imigranți. ”Legile europene pentru apărarea drepturilor omului se aplică deseori în favoarea criminalilor și împotriva intereselor oamenilor onești”, mai notează jurnaliștii britanici.

Românul în cauză a fost identificat de jurnaliști drept Claimant X., care ar fi ajuns în Marea Britanie în 2009, când ar fi primit drept de rezidență ca student. În 2014, procedurile de deportare au fost declanșate pe numele românului nostru după ce autoritățile britanice au aflat despre trecutul criminal al acestuia, notează cei de la ”Express”. În consecință, românul a fost plasat în detenție la Centrul pentru Imigranți din Dover, în perioada martie - iulie 2015. Acum, Înalta Curte britanică a decis că detenția sa a fost ilegală, deschizând calea către acordarea unei compensații de o jumătate de milion de lire sterline. Românul ar fi fost reținut la centrul din Dover doar din cauza celor 12 ani petrecuți după gratii în România, pentru crimă, și nu pentru vreo încălcare a legislației britanice în perioada pe care a petrecut-o pe teritoriul acestei țări. Totuși, având în vedere sentința pronunțată de Tribunalul Constanța pe numele respectivului, în cazul de crimă pentru care a executat 12 ani de detenție, autoritățile britanice s-au considerat îndreptățite să ceară expulzarea românului, numai că legislația UE nu permite acest lucru, iar acum, românul s-ar putea trezi și despăgubit pentru greșeala făcută de autoritățile britanice.

Guvernele statelor UE au dreptul de a deporta cetățeni ai altor state UE, dacă aceștia au fost condamnați anterior la cel puțin cinci ani de detenție. Totuși, o instanță UE a decis că o condamnare anterioară nu este un motiv întemeiat pentru deportarea cuiva, numai dacă nu cumva comportamentul actual nu constituie o amenințare serioasă pentru societatea țării în care se află persoana în cauză. După reanalizarea cazului lui Claimant X., o instanță britanică a decis anularea ordinului său de deportare, considerând că acesta are dreptul de a rămâne în Marea Britanie. Începând din 2015, un număr de 5.692 de cetățeni străini au fost expulzați din Marea Britanie, au anunțat autoritățile, precizând că acesta a fost cel mai mare număr înregistrat vreodată.



12