Un documentar despre partidul neonazist grec Zori Aurii, disponibil pe internet

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un documentar despre partidul neonazist grec Zori Aurii, disponibil pe internet

Externe 21 Mai 2017 / 16:14 384 accesări

Filmul documentar ''Golden Dawn: A Personal Affair'' (2016), regizat de jurnalista Angélique Kourounis, o incursiune pasionantă și riscantă în interiorul partidului neonazist Chrysi Avgi (Zori Aurii), cotat al treilea de sondajele din Grecia, este disponibil de duminică pe internet în mai multe limbi, informează France Presse. Documentarul, prezentat din 2016 la o duzină de festivaluri europene și americane, de multe ori recompensat, arată modul în care fostul grup disident a prosperat pe timp de criză, asigurându-și permanent, din 2012 încoace, 17 sau 18 deputați din 300 și o bază constantă de 7-8% din intențiile de vot.

Acești alegători par a fi mai sensibili la discursul de mândrie națională al acestui partid, la distribuirea de alimente gratuite (doar grecilor, pentru a beneficia de acestea fiind necesar actul de identitate), decât descurajați de violența rasială și de decorul partidului, în mod deschis inspirat de naziști. Regizoarea, pentru care Zori Aurii este mai degrabă ''o chestiune personală'' - ''soțul meu este evreu, unul din fiii mei este homosexual, un altul este anarhist, iar eu sunt feministă de stânga, fiică de imigranți'', după cum și-a prezentat ea familia -, a filmat documentarul pe parcursul mai multor ani.

Angélique Kourounis a putut să pătrundă în sediul ultra-protejat al partidului sau la un cadru (de partid) care își expune cu mândrie exemplarele ''Mein Kampf'' și o carte de Goebbels (Paul Joseph Goebbels, politician german și ministrul propagandei publice în timpul regimului nazist). A asistat chiar la o reuniune a unei filiale, unde discuțiile păreau ciudat de moderate. Grație unui microfon lăsat deschis, își dă seama curând însă că este o punere în scenă menită să prezinte o imagine avantajoasă a formațiunii.

Cicatrici, membre rupte sau craniu deformat de lovituri, două victime, un afgan și un pakistanez, aruncă o lumină mai crudă asupra realității. Realizatoarea subliniază, de asemenea, legăturile, chiar complicitatea unei părți a clerului ortodox și a poliției cu formațiunea Zori Aurii. După ce a ignorat mult timp atrocitățile, fostul guvern a reacționat puternic la uciderea unui rapper grec de către un membru al Zori Aurii în septembrie 2013. Zeci de activiști și toți liderii partidului sunt judecați din aprilie 2015 pentru apartenență la o bandă criminală. Dar procesul trenează.

În afară de festivaluri, documentarul de 90 de minute a fost proiectat de 170 de ori pentru grupuri și asociații și curând va fi prezentat la Parlamentul European.

Produs de Omniatv, platformă online de informații politice și sociale, documentarul este disponibil de sâmbătă seara pe goldendawnapersonalaffair.com, în greacă, franceză, engleză, iar de duminică în germană și subtitrat în spaniolă, catalană, italiană și cehă. Versiuni subtitrate în bască și turcă sunt în curs de pregătire pentru lunile următoare.12