Un grup de profesori și intelectuali solicită schimbarea CNATDCU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un grup de profesori și intelectuali solicită schimbarea CNATDCU

Educație 01 Martie 2016 / 20:20 403 accesări

Schimbarea componenței CNATDCU, demiterea unor consilieri din cadrul Ministerului Educației și micșorarea perioadei de analiză a tezelor de doctorat plagiate sunt principalele solicitări ale unui grup de profesori universitari, într-o scrisoare deschisă adresată, marţi, Guvernului și Președinției. Un grup de profesori universitari şi intelectuali din ţară şi străinătate îi cere ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să nu mai tergiverseze tranşarea chestiunii plagiatelor şi să rezolve urgent situaţia demnitarilor şi persoanelor publice acuzate de fraudă intelectuală la doctorat. Printre semnatari se numără fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și Mihaela Miroiu, profesor la SNSPA.

Legea Educației, în forma sa actuală, permite retragerea titlurilor de doctor, însă procedura tergiversează din cauza birocrației și a corupției. Un grup de profesori universitari a propus o soluție mai rapidă, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Adrian Curaj, președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și ministrului Justiției, Raluca Prună. Grupul de intelectuali cere "emiterea, în termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului Educației care să reglementeze procedura de analiză a plagiatelor de către CNATDCU, astfel încât această procedură să nu dureze mai mult de 30 de zile". De asemenea, se mai cere "emiterea, în termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului Educației prin care să fie numit un nou Consiliu General al CNATDCU". "Actualul Consiliu General al CNATDCU conține un număr semnificativ de persoane fără operă științifică și/sau acuzate de plagiat, fiind profund subordonat politic (numără nu mai puțin de opt actuali sau foști demnitari). CNATDCU, în componența sa actuală, nu mai are nicio credibilitate, având un număr restrâns de membri cu o operă științifică solidă și recunoscuţi pentru standardele de moralitate. Solicităm ca membrii CNATDCU să nu fie membri de partid cu funcţii de conducere, demnitari sau rectori de universităţi. Solicităm, de asemenea, numirea în Consiliul General al CNATDCU a unui procent de cel puțin 25% personalități din diaspora științifică. Solicităm sesizarea, în termen de două zile de la numirea noului CNATDCU, cu privire la toate plagiatele discutate deja în spațiul public", se arată în scrisoarea deschisă.

Nu în ultimul rând, semnatarii solicită și demiterea consilierilor ministrului Adrian Curaj, "responsabili de informarea defectuoasă". Semnatarii scrisorii sunt: Mihaela Miroiu, Adrian Miroiu, Gabriel Andreescu, Mihai Păunescu, Lavinia Stan, Lucian Turcescu, Teodor Baconschi, Maria Bucur.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2232 secunde