Un laureat al Premiului Nobel este condamnat la moarte dacă nu se poate trata în străinătate. 154 de alţi laureați au semnat o petiție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un laureat al Premiului Nobel este condamnat la moarte dacă nu se poate trata în străinătate. 154 de alţi laureați au semnat o petiție

Externe 30 Iunie 2017 / 14:34 265 accesări
Liu Xiaobo

Liu Xiaobo

Laureaţii Premiului Nobel s-au unit în încercarea de a-i salva viaţa lui Liu Xiaobo, bolnav de cancer de ficat în fază terminală și eliberat condiționat de curând. Peste 150 de laureați ai Premiului Nobel i-au cerut președintelui chinez, Xi Jinping, să-i permită disidentului Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, și soției sale să primească tratament în Statele Unite, potrivit unei scrisori publicate vineri de organizația pentru drepturile omului Inițiative pentru China, relatează DPA.

Liu Xiaobo, în prezent în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru "incitare la subminarea puterii de stat", după ce a coredactat un manifest, Carta 08, privind respectarea drepturilor omului și introducerea alegerilor în China. Soția sa, Liu Xia, care se află în arest la domiciliu de șapte ani, este și ea bolnavă, se arată în scrisoarea semnată de 154 de laureați ai Premiului Nobel.

"Cerem guvernului chinez să le acorde din motive umanitare lui Liu Xiaobo și soției sale posibilitatea de a călători în Statele Unite pentru a primi tratament medical", se arată în scrisoare, care avertizează că "timpul se scurge".

Scrisoarea i-a fost trimisă și președintelui american, Donald Trump, secretarului de stat american, Rex Tillerson și ambasadorului SUA în China, Terry Branstad. Liu și soția lui au cerut autorităților chineze să le permită să plece în străinătate, însă cererea nu a fost aprobată, a declarat joi avocatul lor, Shang Baojun. Autoritățile chineze au declarat că cei doi nu pot părăsi țara, invocând o lege care interzice plecarea persoanelor care nu și-au ispășit sentința sau au fost condamnate pentru punerea în pericol a intereselor statului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1836 secunde