Un nor toxic ajunge astăzi în România, după erupția vulcanului La Palma din Spania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un nor toxic ajunge astăzi în România, după erupția vulcanului La Palma din Spania

Eveniment 26 Septembrie 2021 / 11:20 1043 accesări
Foto: arhivă (unsplash.com)

Foto: arhivă (unsplash.com)

Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanți care ajunge în România duminică.

Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară. Așadar, România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă, a declarat la Digi24, Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică.

„Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Efectele pot apărea pe termen lung

Acest efect este posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a mai declarat declarat Silviu Gurlui.

Vulcanul Cumbre Vieja, situat pe mica insulă din Oceanul Atlantic, a intrat în erupţie duminică şi a expulzat de atunci mii de tone de lavă care au distrus sute de case şi au condus la evacuarea a aproape 6.000 de persoane.

La Palma a intrat în stare de alertă după ce peste 22.000 de mişcări telurice au fost raportate într-un interval de o săptămână la Cumbre Vieja, vulcan aparţinând unui lanţ care nu a mai erupt din 1971 şi este una dintre cele mai active regiuni vulcanice din Canare.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2206 secunde