Un nou regim pentru semnătura, sigiliul și înscrisurile electronice?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un nou regim pentru semnătura, sigiliul și înscrisurile electronice?
Administrație 16 Iulie 2019 / 19:04 297 accesări 0 comentarii

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus, în Parlament, un proiect legislativ care stabileşte regimul juridic al semnăturii electronice, al sigiliului electronic şi al înscrisurilor în formă electronică, precum şi condiţiile furnizării de servicii de certificare a semnăturilor electronice. „Prezenta propunere legislativă conferă şi actelor juridice, semnate între părţi, electronic, cu o semnătură avansată, necalificată, efectele juridice ale semnăturii olografe, dacă forma scrisă a actului este solicitată doar pentru probarea lui. Opţiunea este lăsată la latitudinea părţilor pentru a se facilita tranzacţionarea online şi pentru a fi în acord cu principiul consensualismului şi a libertăţii formei contractuale prevăzut la art. 1178 în Noul Cod Civil. Această abordare este în concordanţă cu proiectul de lege privind implementarea cărţii electronice de identitate care prevede furnizarea cerficatelor necalificate cetăţenilor în scopul semnării electronice”, prevede proiectul legislativ. De asemenea, propunerea legislativă introduce posibilitatea identificării persoanei la distanţă, astfel încât să nu creeze dezavantaje concurenţiale pentru prestatorii de servicii de încredere înregistraţi în România şi pentru a fi, totodată, în ton cu evoluţia tehnologică.

Actul normativ clarifică şi statutul actelor juridice semnate electronic de către funcţionarii publici, potrivit iniţiativei. „Propunerea legislativă clarifică statutul actelor juridice semnate electronic de funcţionari publici, astfel încât să se faciliteze debirocratizarea şi comunicarea comunicarea electronică între instituţiile publice, precum şi între acestea şi cetăţeni. În prezent, doar undeva la 10% dintre români interacţionează online cu administraţia publică sau trimit formulare online, în timp ce media europeană este de peste 35%”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2292 secunde