Un nou studiu arată că nu toți vikingii erau scandinavi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un nou studiu arată că nu toți vikingii erau scandinavi

Divertisment 21 Septembrie 2020 / 12:41 2031 accesări

Un studiu publicat de revista Nature a arătat că nu toți vikingii erau scandinavi.

O echipă comună de la Unviersitatea Cambridge și Universitatea Copenhaga a analizat 442 de schelete îngropate în situri din Europa și Groenlanda, iar concluzia lor a fost că identitatea vikingă nu era limitată doar la oameni cu strămoși scandinavi.

Potrivit rezultatelor obținute, au fost identificate "fluxuri importante de gene" care au pătruns în Scandinavia dinspre sudul Europei și chiar Asia înainte de începutul Erei Vikinge. Astfel, potrivit cercetătorilor, începând cu anul 793, în următoarele trei secole diasporele scandinave au înființat centre de comerț care se întindeau de pe continentul american până în stepele Asiei.

Spre exemplu, scheletele descoperite în Scoția au fost găsite ingrpate împreună cu săbii și alte obiecte vikinge. Totuși, cercetările au arătat că acestea nu aveau o legătură genetică cu scandinavii.

De ce sunt atât de cunoscuți vikingii

Istoria vikingilor este una dintre cele mai cunoscute și mediatizate chiar și în zilele noastre. Vedem o mulțime de filme și seriale de succes despre vikingi, iar pe Vlad Cazino există 5 jocuri despre vikingi, cel mai cunoscut fiind Vikings, o producție NetEnt inspirată tocmai din serialul cu același nume.

Așadar, vikingii sunt foarte populari și în zilele noastre, deși istoria lor a început în anul 793 și s-a încheiat în 1066. Vikingii impresionau prin curajul în luptă, erau foarte pricepuți, dar în același timp erau și de o cruditate extremă. Tocmai din acest motiv, ei au băgat în sperieți populațiile băștinașe din Europa acelor vremuri.

La început, vikingii erau însă simpli agricultori, dar clima aspră din nordul Europei i-a determinat să plece în căutarea unor teritorii noi. Extrem de pricepuți, ei reușeau să construiască nave solide. În călătoriile lor, luau inclusiv pisici cu ei. Dar primul atac rămas în istorie este consemnat în anul 793, când vikingii au ajuns la mănăstirea din Lindisfarne, aflată undeva în nord-estul Angliei. În această incursiune, vikingii au masacrat călugării și au ars mănăstirea din temelii. Doi ani mai târziu, ei au revenit și au atacat comunitățile monastice din două insule irlandeze.

Așadar, vikingii și-au creat faima unor oameni barbari care călcau totul în picioare. Iar călugării din acele vremuri se rugau la Dumnezeu să fie furtuna pentru ca aceștia să nu poată naviga. Atacurile vikingilor au continuat, iar aceștia și-au continuat expansiunea în țări precum Franța, Spania, Portugalia și chiar Italia.

În istorie rămâne însă atacul vikingilor asupra Parisului, din anul 845. Mii de vikingi au pătruns în Paris cu 120 de nave pe râul Sena. Războinicii nordici nu au avut nicio problemă să învingă armata Regelui Charles al II-lea, jumătate dintre aceasta retrăgându-se. În cele din urmă, francezii au capitulat și vikingii le-au redat libertatea doar după ce Charles al II-lea le-a garantat că le va plăti un tribut de 2.570 kilograme de aur și argint.

Cum au sfârșit vikingii

Sfârșitul Erei Vikingilor este consemnat în anul 1066, în urma unui război cu englezii. Conduși de Harald Hardrada și William of Normandy, aceștia au invadat orașul York. Între timp, regele englez Harold Godwinson a adunat o nouă armată, care a fost nevoită să meargă pe jos peste 200 de mile în doar patru zile.

Apoi, armata britanică a ajuns la Stamford Bridge și i-a luat prin surprindere pe vikingi. Au urmat două zile de bătălii, în care inclusiv regele Harald Hardrade și fratele lui Harold Godwinson au murit. În cele din urmă, englezii au câștigat, iar vikingii au promis că nu vor mai călca niciodată în Anglia dacă vor fi eliberați. Istoria consemnează astfel bătălia de la Stamford Bridge ca fiind sfârșitul Erei Vikingilor, una dintre cele mai importante din istorie.



Ştiri recomandate

12