Un scaun sculptat de Brâncuși, la licitație

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un scaun sculptat de Brâncuși, la licitație

Cultură 18 Octombrie 2016 / 15:58 1357 accesări

Un scaun din nuc, sculptat de Constantin Brâncuși în perioada sa de început, va fi scos la licitația de toamnă a casei Artmark „Top 100 mari maeştri ai artei româneşti”, programată pe 25 octombrie, de ora 20.00, la Athénée Palace Hilton din București. Scaunul decorat cu grifoni și cap de copil va fi vedeta licitației, având o valoare estimativă cuprinsă între 70.000 și 100.000 euro.

Obiectul a fost achiziționat în anii '20 de Sofia Klarsfeld, mama unui cunoscut armator din Brăila care deținea 42 de vapoare, alături de alte obiecte de mobilier lucrate în stilul secolelor XIX-XX. „Scaunul era creat după model, într-un stil eteroclit specific fostului imperiu austro-ungar, întâlnit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Sculptat în nuc - considerat drept material superior în creaţiile de artă plastică -, acesta a inspirat o serie de lucrări similare, din care probabil face parte şi celebrul Scaun colţar expus în prezent la Muzeul de Artă Craiova”, spun reprezentații Artmark.

În cadrul licitației „Top 100 mari maeştri ai artei româneşti” va fi scoasă la vânzare, pe lângă lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato, și o lucrare semnată de Adrian Ghenie, „Christ”, care are, conform Artmark, „o valoare estimativă conservatoare (n.r. 12.000 - 18.000 de euro), adaptată stadiului de dezvoltare a pieţei româneşti de artă”.

Citește și:

Adrian Ghenie, în „Top 100 mari maeştri ai artei româneşti“

Constantin Brâncuși s-a... vândut pentru 50.500 de euro

Hainele lui Brâncuși, scoase la licitație12