Un spaniol, marele câştigător al Concursului de Dirijat Operă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un spaniol, marele câştigător al Concursului de Dirijat Operă

Monden 02 Iunie 2015 / 00:00 3652 accesări

Timp de o săptămână, dirijori din 12 ţări - nu şi din România - au concurat, la Constanţa, pentru unul dintre premiile celei dintâi ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat Operă „Black Sea”. Din cei 25 de concurenţi înscrişi, 19 au fost selectaţi, iar dintre aceştia, doar cinci au urcat, duminică seară, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet  (TNOB) „Oleg Danovski”, la pupitrul dirijoral. Nivelul ridicat de pregătire al concurenţilor a făcut dificilă jurizarea, după cum a subliniat preşedintele juriului, maestrul Vittorio Parisi, profesor la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, înainte de a înmâna Premiul I spaniolului Daniel Gil de Tejada. „Competiţia a durat o săptămână şi a fost foarte dificilă. Sunt foarte încântat că am câştigat premiul I la această competiţie, am fost încântat să particip, deşi a fost foarte dificil. Totuşi, a fost o experienţă foarte utilă şi abia aştept să revin”, a spus Daniel Gil de Tejada.

LAUREAŢII Premiul al II-lea al competiţiei care a pus în valoare arta dirijorală a ajuns în patria lui Ceaikovski, fiind adjudecat de Dmitry Banaev, pe locul al III-lea situându-se un artist din ţara lui Bizet, francezul Pierre Walter. Un premiu special, oferit de Universitatea de Arte - Facultatea de Arte, i-a fost acordat celui mai tânăr dintre concurenţi, Oleksandr Poliykov din Ucraina. Menţiunile au ajuns la Seung Ryul Yang din Coreea de Sud şi la japonezii Daiki Michihata şi Yugo Matsumuru.

DEMONSTRAŢII ALE VIRTUOZITĂŢII, PE SCENĂ După înmânarea premiilor, alături de cei trei laureaţi principali cărora li s-au alăturat şi Seung Ryul Yang şi Yugo Matsumuru, pe scena tomitană au urcat solişti şi invitaţi ai TNOB, pentru a da glas unor personaje din opere binecunoscute melomanilor de la Marea Neagră. Este vorba despre arii şi duete din „Carmen”, de Bizet, „Nunta lui Figaro”, de Mozart, „Tosca”, de Puccini, „Rigoletto”, de Verdi, şi „Elixirul dragostei”, de Donizetti, interpretate de: sopranele Stela Sîrbu, Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, mezzosoprana Lucia Mihalache, tenorii Răzvan Săraru, Doru Iftene şi Daniel Madia şi baritonii Marius Eftimie şi Stefan Popov.

Gala de premiere a fost prezentată de mezzosoprana Gabriela Dobre. Câştigătorii primelor trei locuri vor reveni pe scena de la Marea Neagră, în urma unui contract încheiat cu Teatrul „Oleg Danovski”, pentru anul 2015.

DIN NOU LA CONSTANŢA Prima ediţie a Concursului Internaţional de Dirijat Operă „Black Sea” a fost organizată de Asociaţia Thalassa Film & Music, în colaborare cu TNOB „Oleg Danovski”.

Juriul, prezidat de maestrul Vittorio Parisi, profesor la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, a fost format din directorul general al TNOB „Oleg Danovski”, soprana Daniela Vlădescu, directorul artistic al Academiei de Artă Lirică din Osimo - Italia, Vincenzo de Vivo, maestrul Radu Ciorei, dirijor principal la TNOB, și compozitorul și dirijorul belgian de origine română Marian Mitea, de la Academia de Muzică din Bruxelles.

La prima ediţie a Concursului Internațional de Dirijat Operă „Black Sea” s-au înscris concurenţi din: Franța, Germania, Italia, Ucraina, Rusia, Spania, Anglia, Statele Unite ale Americii, Mexic, Japonia, Coreea de Sud şi China.12
Pagina a fost generata in 0.1829 secunde