Unde a fost confirmată în România prezența virusului influenței aviare?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unde a fost confirmată în România prezența virusului influenței aviare?
Sănătate 03 Februarie 2017 / 15:00 283 accesări 0 comentarii

În perioada noiembrie 2016 - prezent, în România s-a confirmat prezența virusului influenței aviare, serotipul H5N8, în mediul sălbatic și în 9 gospodării ale populației, informează Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Focare de gripă aviară evoluează și în: Cehia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Israel, Spania, Olanda, Polonia, Rusia, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit al Marii Britanii și Ucraina, țări care au notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor - OIE de existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor, la păsări din mediul domestic și sălbatic. ”În țara noastră, influența aviară nu a fost confirmată în exploatații avicole comerciale”, potrivit ANSVSA.

MĂSURI

Având în vedere situația națională și internațională sub aspectul evoluției influenței aviare, ANSVSA a dispus o serie de măsuri pentru împiedicarea răspândirii bolii pe teritoriul României. În primul rând, monitorizarea în permanență a statusului de sănătate la păsări domestice și sălbatice pe întreg teritoriul României. În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA. De asemenea, au fost solicitate instituiri de protocoale de colaborare cu o serie de instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăți ornitologice, Asociația Biosfera Delta Dunării, asociații de vânătoare etc. Alte măsuri fac referire la: o atenție deosebită și o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat provenite din țările unde au evoluat focare de influență aviară în ultima perioadă; a fost dispus pe întreg teritoriul României ca, în cazul exploatațiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar-veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic, toate păsările să fie ținute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice. A fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul României.

SE REIA APELUL

ANSVSA reia apelul către cetăţeni de a respecta următoarele măsuri pentru a limita răspândirea bolii, astfel: toate păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi; păsările se menţin în adăposturi închise sau, cel puţin, sub șoproane îngradite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte; limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană și asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice; se interzice adăparea păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți; toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau la mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit; toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană; se interzice organizarea pe teritoriul localităţii de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice din exploatația unde evoluează suspiciunea de boală, toate indicațiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit se respectă necondiţionat.

”Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii”, informează ANSVSA. Reamintim că și la Constanța au fost confirmate cazuri de gripă aviară. Luna trecută, specialiștii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au descoperit cazuri noi de gripă aviară, la cadavre de păsări sălbatice identificate în zona Portului Mangalia și Eforie Sud - Zona Dig.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1456 secunde