Ungaria a blocat comunicatul UE de condamnare a poziţiei SUA faţă de coloniile israeliene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ungaria a blocat comunicatul UE de condamnare a poziţiei SUA faţă de coloniile israeliene
Externe 20 Noiembrie 2019 / 13:58 414 accesări 1 comentariu
Premierul Viktor Orban

Premierul Viktor Orban

Guvernul Viktor Orban a blocat, în Consiliul Uniunii Europene, un proiect prin care toate cele 28 de state membre UE ar fi condamnat decizia Administraţiei Donald Trump de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania, au declarat marţi seară surse diplomatice de la Bruxelles citate de cotidianul Times of Israel.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a anunţat luni seară că poziţia Uniunii Europene faţă de coloniile israeliene din Cisiordania este neschimbată.

„Poziţia UE rămâne neschimbată: toate activităţile de colonizare sunt ilegale din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale şi erodează viabilitatea soluţiei coexistenţei a două state şi perspectivele unei păci durabile", a transmis Federica Mogherini.

În ultimele luni, Budapesta a avut poziţii diferite de cele ale Bruxellesului în privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu. Guvernul Viktor Orban a blocat adoptarea unui comunicat comun al UE de condamnare a deciziei Administraţiei Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. În plus, Ungaria a devenit prima ţară UE care a deschis o reprezentanţă diplomatică în Ierusalim - un Birou de relaţii comerciale.

Administraţia Donald Trump a anunţat, luni seară, modificarea poziţiei Statelor Unite faţă de coloniile israeliene din Cisiordania, care nu vor mai fi considerate ilegale. Mike Pompeo, secretarul de Stat american, a anulat poziţia juridică adoptată de către Departamentul de Stat în anul 1978 prin care se stabilea că statutul coloniilor evreieşti din teritoriile ocupate revendicate de palestinieni este "incompatibil cu legislaţia internaţională".Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1939 secunde