Uniunea Europeană, comparată de britanici cu Uniunea Sovietică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Brexit

Uniunea Europeană, comparată de britanici cu Uniunea Sovietică

Externe 01 Octombrie 2018 / 17:34 526 accesări
Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt: „În acest moment se pare că voi (UE, n.r.) credeţi că modalitatea de a ţine blocul (comunitar) împreună este să pedepsiţi un membru care pleacă”

Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt: „În acest moment se pare că voi (UE, n.r.) credeţi că modalitatea de a ţine blocul (comunitar) împreună este să pedepsiţi un membru care pleacă”

Ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a devenit ţinta criticilor în mediul diplomatic mondial după ce a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică în timpul discursului său din cadrul congresului Partidului Conservator britanic, desfăşurat duminică, transmite AFP, agerpres.ro. În intervenţia sa, Hunt a acuzat Uniunea Europeană că încearcă să ''pedepsească'' Regatul Unit pentru decizia sa de a părăsi blocul comunitar, el făcând o paralelă cu Uniunea Sovietică, ce încerca să-şi împiedice cetăţenii să plece din ţară. Peter Ricketts, secretar permanent în Foreign Office între 2006 şi 2010, a reacţionat pe Twitter, calificând afirmaţiile lui Jeremy Hunt drept „aberaţii nedemne de un ministru de externe britanic”. „Indiferent de opinia dumneavoastră despre Brexit, este o şocantă eroare de judecată pentru ministrul afacerilor externe britanic să compari UE cu Uniunea Sovietică”, a estimat şi succesorul lui lordului Ricketts, Simon Fraser, care la rândul său a părăsit funcţia respectivă.

Ambasadoarea Letoniei la Londra, Baiba Braze, a reacţionat pe Twitter scriind că Uniunea Europeană a adus ţării sale „prosperitate, egalitate, creştere şi respect”, iar sovieticii „au distrus vieţile a trei generaţii”.

În intervenţia sa din cadrul congresului Partidului Conservator, ministrul britanic de externe Jeremy Hunt a avertizat Uniunea Europeană că dacă obiectivul ei la negocierile privind Brexitul este să pedepsească Marea Britanie pentru că a ales să părăsească blocul comunitar, atunci şi alte state membre ar putea ajunge să-şi dorească să se desprindă de UE. „În acest moment se pare că voi (Uniunea Europeană, n.r.) credeţi că modalitatea de a ţine blocul (comunitar) împreună este să pedepsiţi un membru care pleacă. Lecţia istoriei este clară: dacă transformaţi blocul comunitar într-o închisoare, dorinţa de a ieşi nu va scădea, dimpotrivă, ea va creşte şi noi nu vom fi singurul prizonier care să dorească să scape”, a spus Jeremy Hunt.

La ultimul lor summit liderii europeni au respins propunerile Londrei cuprinse în „Planul de la Chequers” şi i-au cerut premierului Theresa May să prezinte noi propuneri privind viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze şi relaţiile comerciale post-Brexit, capitole care împiedică în continuare găsirea unui acord privind Brexitul.

În replică, May a cerut Uniunii Europene să vină cu alternativă la propunerile Londrei privind Brexitul, dar a asigurat că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit. UE insistă să nu fie creată o „frontieră dură” între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar aduce atingere integrităţii teritoriale a ţării.



12