Uniunea Europeană va interzice importul de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă din 5 februarie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Uniunea Europeană va interzice importul de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă din 5 februarie

Economie 17 Ianuarie 2023 / 08:23 738 accesări

Traderii europeni se grăbesc să îşi umple tancurile petroliere cu motorină rusească înaintea unui embargou european ce va intra în vigoare luna viitoare, care este aşteptat să conducă la o modificare a rutelor globale de aprovizionare şi la majorarea volatilităţii preţurilor, transmite Reuters.

Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023.

Potrivit firmei de analiză Vortexa, importurile europene de motorină din Rusia au ajuns luna aceasta la 770.000 de barili pe zi, cel mai ridicat nivel de după luna martie a anului trecut. "Cumpărătorii europeni se grăbesc să importe cât de mult pot", spune Rohit Rathod, analist şef la Vortexa.

Rusia a fost mult timp principalul furnizor de motorină al Europei, ale cărei rafinării nu produc suficientă motorină pentru a acoperi cererea internă mare venită din partea flotei de automobile diesel. Chiar dacă guvernele şi companiile europene au încercat să reducă legăturile economice cu Rusia, după invadarea Ucrainei, anul trecut Europa s-a bazat pe Rusia pentru aproape jumătate din importurile sale de motorină.

Embargoul privind produsele rafinate care ar urma să intre în vigoare la 5 februarie ar urma să modifice abrupt fluxurile comerciale cu carburanţi şi asta va însemna noi costuri. Analiştii de la WoodMac se aşteaptă ca diferenţialul de marjă dintre motorină şi petrol brut să ajungă la o medie de 38 de dolari pe baril în perioada ianuarie-iunie 2023, adică mai mult decât dublu faţă de media multianuală pentru primul semestru.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2001 secunde