Universitatea „Ovidius” susţine „Educația pentru dezvoltare durabilă în cadrul învățământului superior”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Profesia de „expert în dezvoltare durabilă”, în atenţia celor mai importante universităţi din România Universitatea „Ovidius” susţine „Educația pentru dezvoltare durabilă în cadrul învățământului superior”
Educație 29 Mai 2019 / 17:05 451 accesări 1 comentariu

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Universtatea Babeș-Bolyai, a organizat în ziua de miercuri, 29 mai 2019, la Cluj-Napoca, evenimentul „Educația pentru dezvoltare durabilă în cadrul învățământului superior”. Conferința a reunit peste 70 de reprezentanți de seamă din 20 de universități din aproximativ 10 mari orașe, printre care şi Constanţa. „Contribuția mediului academic la implementarea Agendei 2030 este un factor cheie pentru succesul acesteia. În primul rând, o societatea sustenabilă se construiește cu educație de calitate, care este și unul dintre Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă. În același timp, am întâlnit foarte mulți oameni bine pregătiți a căror expertiză este necesară pentru a pune în practică Agenda 2030. De aceea, îmi doresc să înființăm cât mai rapid Consiliul consultativ din care să facă parte acești specialiști”, a declarat László Borbély.

Prin acest eveniment, organizatorii și-au dorit să exploreze oportunitățile pe care dezvoltarea durabilă le aduce mediului universitar, cât și modul în care învățământul superior poate promova o educație de calitate și pentru dezvoltare durabilă, în spiritul Agendei 2030. Astfel, a fost adusă în discuție inclusiv profesia de „expert în dezvoltare durabilă”, care deschide noi perspective pentru tineri, dar și noi orizonturi de cercetare.

La baza dezbaterilor a stat și un Document de reflecție privind educația pentru dezvoltare durabilă la nivelul învățământului superior din România, care se regăsește în integralitate pe dezvoltaredurabila.gov.ro. Conform acestuia, rolul învățământului superior în contextul dezvoltării durabile include:

Educarea studenților, ajutându-i să dobândească cunoștințe despre lumea în care trăiesc și despre interacțiunea complexă dintre factorii economici, sociali și de mediu;

Identificarea soluțiilor tehnice și sociale la provocările prezentate de dezvoltarea durabilă;

Asumarea poziției de catalizator al învățării despre dezvoltarea durabilă, dincolo de barierele învățământului superior, prin realizarea unor schimburi de cunoștințe și idei cu comunitățile locale, mediul de afaceri, guvern și alte autorități.

În cadrul Conferinței au mai susținut discursuri secretarul de stat Ioan Groza, din cadrul Ministerului Educației Naționale, prorectorul Universităţii Babeș-Bolyai, Bálint Markó, precum și vicepreşedintele Senatului UBB, József Benedek, rectorul Universității „Ovidius”, prof.univ.dr. Sorin Rugină, prorectorul Corneliu Iațu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași”, cât și Dalina Dumitrescu, prorector, Academia de Studii Economice.

Loading...

1 comentariu

Irod mitrea 11:01:12 / 01 Iunie 2019
Specializari inutile

In primul rind eliminati speciizarile inutile, facute doar ca sa umple orele unor profesori eliminati politica, mergeti la operatorii economici si Consiliul Judetean si vedeti daca cei pe care ii pregatiti au loc in economia judetului, asta ca sa nu termine ca taximetristi sau salvamari.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1976 secunde