Unul dintre răniţii de la Petromidia a decedat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Unul dintre răniţii de la Petromidia a decedat!

Eveniment 23 August 2016 / 08:41 4167 accesări

Bărbatul în vârstă de 48 de ani care suferise arsuri pe 99% din suprafața corpului în urma cumplitului accident de muncă petrecut luni la Rafinăria Petromidia, din Năvodari, a murit marți dimineață la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din București, în pofida eforturilor depuse de medici. Este vorba despre Ionel Buzoianu, angajat al firmei de mentenanță Rominserv SRL, din cadrul grupului Rompetrol. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, acesta era șef de atelier, avea o vechime la locul de muncă de 14 ani și opt luni, era căsătorit și nu avea copii în întreținere. Ceilalți trei bărbați răniți în urma incendiului sunt în continuare internați în unități sanitare din Capitală. Victimele au fost transportate în București, în noaptea de luni spre marți, de două autospeciale SMURD. În primă fază, un elicopter SMURD și unul al Ministerului Afacerilor Interne au ajuns la Constanța pentru a prelua răniții. Furtuna din Capitală și condițiile de ceaţă de la Constanţa au făcut ca această soluție să nu mai poată fi pusă în practică. Iată lista cu cei trei muncitori internați în București, cu informațiile aferente, date publicității de ITM Constanța și de Ministerul Sănătății:

1. Florin Ionuț Voinea, de 34 de ani, lăcătuș mecanic, vechime în ocupație - 14 ani și cinci luni, vechime la locul de muncă - 14 ani și opt luni, căsătorit, doi copii în întreținere. A suferit arsuri pe aproximativ 20% din corp.

2. Marian Petrescu, de 49 de ani, lăcătuș mecanic, vechime în ocupație - 17 ani și șapte luni, vechime la locul de muncă - opt luni, căsătorit, fără copii în întreținere. A suferit arsuri pe aproximativ 25% din corp și arsuri ale căilor respiratorii.

3. Iancu Dușa, de 58 de ani, lăcătuș mecanic, vechime în ocupație - 29 de ani și două luni, vechime la locul de muncă - 14 ani și opt luni, căsătorit, fără copii în întreținere. A suferit arsuri pe aproximativ 20% din corp.

VEZI AICI STAREA CELOR TREI VICTIME!

Conform informațiilor furnizate marți dimineață de Ministerul Sănătății (MS), Iancu Dușa și Florin Ionuț Voinea, internați la Spitalul de Arși din Capitală, erau stabili din punct de vedere hemodinamic, au fost detubați după transportul de la Constanța și ar putea fi supuși miercuri unor intervenții chirurgicale. Pe de altă parte, potrivit MS, Marian Petrescu, aflat în grija cadrelor Spitalului "Bagdasar-Arseni", era în continuare intubat, dar stabil. "Bărbatul de 49 de ani are arsuri de gradele IIB-III pe 23 - 25% din suprafața corpului. Este stabil, în continuare intubat și i se efectuează în momentul de față o bronhoscopie. În funcție de rezultat, medicii vor decide dacă va fi detubat",se arată într-o informare a MS. "Avem speranțe să fie în afara oricărui pericol vital, dar încă nu ne pronunțăm", a declarat, pentru Agerpres, Mircea Gorgan, directorul medical al Spitalului"Bagdasar-Arseni". Reprezentanții MS au mai precizat că la Spitalul de Arși sunt tratate cazuri de arsuri care nu presupun activitate în ATI (Anestezie - Terapie Intensivă), fără leziuni de căi respiratorii și în suprafață maximă de 25%. Mai exact, Comisia de Chirurgie Plastică a MS a aprobat această reluare de activitate, iar în consecință, Ministerul a informat Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București și Județului Ilfov pentru direcționarea cazurilor care se înscriu în condițiile menționate.

Alte două persoane ajunseseră luni seară la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, intoxicate. Este vorba despre doi angajați ai societății Global Security Sistems SRL - pompieri civili. „Au mai fost victime care au fost aduse pentru intoxicație cu fum și gaze de ardere. Sunt stabile hemodinamic, stabile respirator. Au rămas internate în clinica medicală a SCJU Constanța pentru supraveghere medicală și tratament”, a declarat dr. Rodica Tudoran, medic-șef UPU SMURD Constanţa.

DOSAR PENAL ȘI CERCETĂRI PENTRU UCIDERE DIN CULPĂ

Autoritățile au pornit ample investigații pentru elucidarea tragicului accident de muncă. Dosarul penal întocmit după nenorocirea de la Năvodari a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Constanța de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. "Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă", se arată într-un comunicat de presă remis de PCA Constanța. "Potrivit primelor cercetări s-a stabilit că la data de 22 august 2016, în jurul orelor 18.00, la platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei menţionate, o echipă de lucrători efectua o reparaţie a unei conducte de transport a distilatului de vid rezultat prin încălzirea ţiţeiului, moment în care a izbucnit un incendiu. La faţa locului s-au deplasat, încă din cursul serii trecute (seara accidentului - n.r.), doi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, cercetările la faţa locului fiind reluate astăzi de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa care coordonează o echipă mixtă formată din poliţişti şi specialişti criminalişti", se mai precizează în documentul citat.

ÎN ANCHETĂ SE IMPLICĂ ȘI INSEMEX PETROȘANI

Și specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, cei care au făcut cercetări și în cazul dezastrului de la "Colectiv", au fost implicați de autorități în această vastă anchetă. Marți dimineață, experții INSEMEX au pornit către Constanța, la solicitarea Inspecției Muncii. ”De puțin timp au plecat spre Constanța patru cercetători ai institutului nostru. Inspecția Muncii ne-a solicitat să facem o expertiză tehnică în cazul exploziei de la Rafinăria Petromidia”,a declarat, pentru Mediafax, Artur Găman, directorul general al INSEMEX Petroșani. Echipa va fi alcătuită din șase persoane, alte două urmând să li se alăture celor patru sosite de la Petroșani.

Potrivit reprezentanților ITM Constanța, cele patru victime care au suferit arsuri sunt angajați ai Rominserv SRL, iar instalația este a societății Rompetrol Rafinare. "O comisie va începe efectuarea cercetărilor. Vor fi luate declarații, președintele comisiei va fi de la Inspecția Muncii, având în vedere faptul că vorbim despre un accident colectiv grav. Se va face probabil și o expertiză tehnică”, a declarat, pentru ”Telegraf”, inspectorul-șef adjunct al ITM Constanța, Marian Becheanu.

ROMPETROL: EMISIILE NU PUN ÎN PERICOL POPULAȚIA

Reprezentanții Rompetrol susțin că emisiile din aer, provocate de incendiu, nu pun în pericol viața angajaților și a comunităților aflate în apropierea rafinăriei. "Conform măsurătorilor privind emisiile în aer produse în urma evenimentului, nu au fost înregistrate valori care să pună în pericol viața angajaților și a comunităților din apropierea rafinăriei sau a turiștilor aflați pe litoral, fapt certificat de analizele CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear)", se arată într-un comunicat de presă remis de Rompetrol. Firma a precizat că o echipă de specialiști formată la nivelul companiei analizează circumstanțele care au dus la producerea accidentului de muncă, adăugând că toate documentele solicitate de autorități pentru derularea anchetelor au fost puse la dispoziția acestora.

VEZI AICI REZULTATELE MĂSURĂTORILOR FĂCUTE DE CEI DE LA MEDIU!

Oficialii Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Constanța, care au monitorizat calitatea aerului, au transmis marți un comunicat de presă în care prezintă rezultatele măsurătorilor. "În urma incendiului din data de 22 august, orele 18.03, produs la SC Rompetrol Rafinare SA, APM Constanţa s-a autosesizat şi a efectuat monitorizarea calităţii aerului atât prin prelevări momentane (prelevări de probe din teren), cât şi prin intermediul staţiilor automate de monitorizare a calităţii aerului CT1 CT7, din cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), amplasate pe teritoriul judeţului Constanţa. Determinările au fost efectuate atât pe perioada desfăşurării incendiului, cât şi ulterior momentului stingerii acestuia. Rezultatele monitorizării efectuate pe perioada incendiului, în zona de siguranţă permisă, au indicat o uşoară creştere la compuşii organici volatili (COV), faţă de valorile înregistrate în mod obişnuit. Datele înregistrate de staţiile automate, cele mai apropiate de zona incendiului, nu au prezentat depăşiri ale valorilor-limită orare, la poluanţii monitorizaţi: dioxid de sulf (S02), dioxid şi oxizi de azot ( NO2 şi N0x), monoxid de carbon (CO), ozon (03), particule în suspensie (PM]o). Totuşi, în intervalul orar 18.00 - 23.00 s-au înregistrat uşoare creşteri ale valorilor indicatorilor monitorizaţi, dar care s-au situat în permanenţă sub valorile-limită impuse de legislaţia în vigoare privind calitatea aerului înconjurător. Începând cu orele 23.00 din 22.08.2016, valorile au revenit la cele obişnuite", se precizează în acest document.

Reprezentanții KMG International au transmis marți un mesaj de condoleanțe: "Compania noastră, prin întreaga echipă, își exprimă profunda durere pentru pierderea colegului nostru, I.B., ca urmare a incidentului de luni, 22 august, de pe platforma Petromidia.Transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei si prietenilor săi, gândurile noastre se îndreaptă către ei.I.B., 48 de ani, ne-a fost coleg în cadrul Rominserv, lucrând ca inginer sudor.Suntem în contact și oferim suportul nostru familiilor colegilor internați în unitățile spitalicești din București și sperăm la însănătoșirea lor cât mai rapidă".

Citește și:

Ce s-a întâmplat de fapt la Petromidia? Vezi filmul tragediei!



12