Unul dintre reactoarele topite de la Fukushima, „curăţat”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se goleşte extrage combustibil nuclear Unul dintre reactoarele topite de la Fukushima, „curăţat”
Externe 15 Aprilie 2019 / 16:44 136 accesări 0 comentarii

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, din Japonia, a început să extragă combustibilul aflat în interiorul unui reactor care s-a topit, după accidentul nuclear petrecut în 2011, când un cutremur puternic a lovit arhipelagul nipon, potrivit mediafax.ro. Specialiştii vor extrage combustibilul nuclear cu ajutorul unui echipament controlat de la distanţă, apoi acesta va fi depozitat într-o piscină concepută special, în interiorul reactorului numărul trei. Toată procedura va dura doi ani de zile. Un purtător de cuvânt al Companiei de Electricitate Tokyo (Tepco), care deţine centrala nucleară, susţine că operaţiunea de a elimina combustibilul a fost amânată de necesitatea eliminării molozului rezultat în urma cutremurului din 2011. Mai exact, clădirile reactoarelor de la Fukushima au fost afectate de exploziile de hidrogen cauzate de cutremur şi tsumamiul ulterior. Trei reactoare s-au topit atunci, potrivitBBC. La ultima operaţiune de acest gen, peste 500 de cilindre radioactive au fost plasate în containere speciale, apoi în piscina special concepută pentru această operaţiune. „Am fost nevoiţi să intervenim cu atenţie şi trebuie să luăm măsuri de siguranţă speciale pentru a ne asigura că praful radioactiv nu se ridică, ceea ce ar putea creşte nivelul radiaţiilor din zonă”, a declarat purtătorul de cuvânt Yuka Matsubara, potrivit BBS, care citează AFP.

Vestea vine în contextul în care recent a fost ridicat ordinul de evacuare, lăsând locuitorii să se întoarcă la casele lor abandonate în urma dezasatrului. Astfel, aproximativ 50 de persoane au fost lăsate să se întoarcă în anumite zone din oraşul Okuma, unde nivelul de radiaţii este mai scăzut. Deşi nimeni nu a murit din cauza topirii reactoarelor, compania Tepco a plătit despăgubiri pentru cei afectaţi de dezastrul nuclear. Peste 470.000 oameni au fost evacuaţi din oraşul Fukushima, dar şi din alte localităţi aflate în apropiere.

Taguri articol
Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2653 secunde