Urmărire penală extinsă pe numele şefei CNA, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Urmărire penală extinsă pe numele şefei CNA, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals

Justiție 03 Aprilie 2015 / 00:00 419 accesări

Procurorii anticorupţie au extins acuzaţiile în cazul Laurei Georgescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în dosarul privind intervenţii pentru licenţa Giga TV, ea fiind urmărită penal pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Extinderea cercetărilor a fost făcută în dosarul în care Laura Georgescu, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, primarul suspendat din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi Narcisa Iorga, fost membru CNA, este suspectată cu privire la intervenţii pentru licenţa Giga TV. Procurorii susţin că, în calitate de preşedinte al CNA, Laura Georgescu a fost cea care a instigat, între 2013 - 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a șapte posturi de televiziune. Conform ordonanţei de extindere a urmăririi penale, în perioada respectivă, Georgescu a impus mai multor funcţionari din cadrul instituției pe care o conduce să întocmească sesizări ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au dus la amendarea celor șapte posturi TV, unele dintre acestea fiind sancţionate de mai multe ori.

SESIZĂRI FALSE ŞI DATE NEREALE Modalitatea de lucru în cazul acestor sesizări false era bine pusă la punct, potrivit DNA, iar pentru a se crea aparenţa de legalitate în privinţa acestor sesizări, o parte dintre ele au fost lucrate într-un fişier "word" care păstra coordonatele formularului de sesizare online, existent pe site-ul CNA. "Pornind de la un asemenea formular, angajaţi ai CNA fie au completat respectivele sesizări cu date nereale, la instigarea suspectei Laura Georgescu, fie au participat indirect, înregistrând o dată calendaristică modificată, nereală, sau au permis ca sesizările să fie realizate de pe calculatoarele lor. Trebuie subliniat că, după redactare, aceste sesizări cu date nereale erau printate şi înregistrate ca şi cum ar fi fost preluate de pe mail-ul instituţiei, deşi acestea, în mod evident, nu erau transmise pe mail, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparenţa de legalitate a acestor sesizări", arată DNA, într-un comunicat de presă. În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele şapte posturi TV, au fost inserate date false referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea sau chiar cu privire la momentul sesizării. "În conţinutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile despre care suspecta Laura Georgescu a considerat că ar fi suficiente ca să ducă la sancţionarea respectivului post, chiar dacă, în unele situaţii, faptele erau mai vechi şi erau prescriptibile (se aplică termenul general de prescripţie în materie contravenţională - 6 luni). Un alt aspect rezultat în timpul urmăririi penale este acela că, în cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor şi al înregistrării este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului. În aceste condiţii, este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancţionabil şi se proceda la redactarea sesizării, însă, din neglijenţă, nu se modifica ora şi rămânea menţionată ora redactării, care, aşa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program", potrivit DNA.

CAD ŞI ALTE CAPETE În ordonanţa de extindere a urmăririi penale pe numele Laurei Georgescu se menţionează că, în cazul unuia dintre posturile TV sancționate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenţei, în 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenţei, la comanda ei, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment şi care deja fuseseră soluţionate prin sancţionarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spaţiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licenţă, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia. În urma sancţiunilor repetate şi a neprelungirii licenţei, postului TV respectiv i-au scăzut încasările din publicitate cu peste 600.000 de lei.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, angajate în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului, în legătură cu întocmirea documentelor false, conform DNA.12
Pagina a fost generata in 0.1726 secunde