Urme adânci ale Celui de-al Doilea Război Mondial. Cine cere despăgubiri Germaniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Urme adânci ale Celui de-al Doilea Război Mondial. Cine cere despăgubiri Germaniei

Externe 28 Octombrie 2018 / 17:41 506 accesări

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a reiterat duminică solicitarea ţării sale pentru ca Germania să achite Poloniei despăgubiri de război pentru prejudiciile provocate în cel de-al Doilea Război Mondial, cu câteva zile înainte de o nouă rundă de consultări guvernamentale între Varşovia şi Berlin, potrivit AFP, agenția citată d Agerpres. „În opinia mea, problema plăţilor pentru reparaţii nu este un capitol închis“, a spus Andrzej Duda într-un interviu acordat ediţiei de duminică a cotidianului german Bild. El s-a referit în acest sens la două rapoarte - unul elaborat sub egida fostului şef al statului polonez Lech Kaczynski, celălalt - al parlamentului de la Varşovia - potrivit cărora „pagubele provocate de război în Polonia nu au făcut niciodată obiect de compensare“, mai ales distrugerea capitalei Varşoviei cu explozibili, casă cu casă, de către trupele fasciste.

Guvernul german a respins în trecut astfel de revendicări, apreciind că Polonia a renunţat oficial în august 1953 la cererile de reparaţii din partea Germaniei. Partidul conservator la putere în Polonia contestă totuşi validitatea acestui document, apreciind că a fost semnat sub constrângerea Uniunii Sovietice. Declaraţia preşedintelui Duda intervine în contextul în care consultări guvernamentale polono-germane sunt prevăzute la Varşovia.

Cancelarul german Angela Merkel, însoţită de mai mulţi miniştri din cabinetul său, urmează să se întâlnească cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki.

În privat, diplomaţi germani consideră că Polonia în acest dosar încearcă nu atât să obţină reparaţii concrete, obiectiv puţin realist, ci mai degrabă să se servească de acesta ca pârghie în speranţa de a obţine sprijinul Berlinului în probleme europene: bugetul UE sau ameninţarea cu sancţiuni împotriva Varşoviei pentru abateri de la normele statului de drept.12
Pagina a fost generata in 0.2498 secunde