Urmează o creștere puternică a Robor?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Credite mai scumpe

Urmează o creștere puternică a Robor?

Economie 15 Martie 2018 / 17:45 602 accesări
Robor este rata la care băncile se împrumută între ele. Și credeți că se finanțează la o dobândă mai mică decât rata inflației?

Robor este rata la care băncile se împrumută între ele. Și credeți că se finanțează la o dobândă mai mică decât rata inflației?

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, va creşte la 3 - 3,5% în perioada următoare, având în vedere că inflaţia din februarie a ajuns la 4,7%, a declarat, joi, Iancu Guda, services director la Coface România şi preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. ROBOR la trei luni se afla, joi, la 2,03%, potrivit site-ului Băncii Naţionale a României (BNR) - „Este o problemă în această perioadă de creştere accelerată şi anume: te uiţi în jur şi vezi creşteri, ceea ce îţi poate induce planificarea unei strategii optimiste, investeşti când activele sunt supraevaluate, dobânzile sunt la un nivel ridicat, pentru că în general politica monetară încearcă să stabilizeze, să tempereze creşterea economică mult peste potenţial, pentru a suprima presiunile inflaţioniste. Piaţa este în creştere, investiţiile sunt scumpe, efectul de turmă înseamnă că mulţi investesc în acelaşi timp odată cu tine, dar nu eşti conştient de asta. Crezi că doar tu ai observat oportunitatea dintr-un sector? Profiturile mari sunt vizibile şi mulţi ştiu. Iar tu crezi că gândeşti un plan de afaceri pe cererea actuală, care crezi că va creşte, dar ghici ce? Şi oferta va creşte, pentru că şi alţii se înfiinţează odată cu tine. Şi ce te aşteaptă? Te aşteaptă încetiniri şi recesiune“. Potrivit lui Guda, cei mai deştepţi fac investiţii în perioada de minim şi relansare timpurie, pentru că atunci nu mai există efectul de turmă, încrederea dispare şi sunt puţini care riscă, dobânzile sunt foarte joase, ca să împingă economia în sus, activele sunt subevaluate şi ieftine - „Dacă vă uitaţi la firmele înfiinţate în 2007 - 2008, doar 40% mai există astăzi. Dintre cele înfiinţate în 2009 - 2010, 60% mai sunt în funcţiune astăzi. Totodată, cele înfiinţate în perioada de minim şi de relansare timpurie, adică în 2013, 75% sunt în funcţiune. În 2017 avem din nou 100.000 de companii înfiinţate. Eu cred că suntem deja în perioada de încetinire“.

INEVITABIL Institutul Naţional de Statistică a anunţat acum trei zile că rata anuală a inflaţiei în februarie 2018 a urcat la 4,72% - „Să nu vă mire că o să crească ROBOR la peste 3%. Spuneam şi în august anul trecut, când era 1%, că o să sară de pragul de 2% în maximum trei luni şi mulţi m-au întrebat de ce spun. Ce înseamnă ROBOR la 3 luni? Rata medie la care se finanţează băncile bănci între ele. Şi credeţi că se finanţează la o dobândă mai mică decât rata inflaţiei? Pentru că efectul acesta inflaţionist este relativ sezonier, nu o să intru în detalii, văd ROBOR la trei luni la 3 - 3,5%“. El a mai spus că în România se observă un paradox - „În 2016 şi în 2017, am asistat la minimul insolvenţelor din ultimii 15 ani, respectiv circa 8.000 de insolvenţe, faţă de vârful de 28.000 în 2013. Însă, la pierderile cauzate creditorilor de către aceste insolvenţe, suntem la maximum“.



12