​Ursula von der Leyen cere României mai multe nume pentru comisarul european

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Purtătorul de cuvânt al CE: ​Ursula von der Leyen cere României mai multe nume pentru comisarul european
Politică, Externe 14 Octombrie 2019 / 19:24 354 accesări 0 comentarii

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mina Andreeva a declarat, luni, că solicitarea preşedintelui ales al CE Ursula von der Leyen rămâne aceeaşi, în sensul de a avea mai multe nume, nominalizări pentru poziţia de comisar european, chiar dacă situaţia politică din România s-a schimbat.

„Poate că situaţia politică din România s-a schimbat, dar solicitarea preşedintelui ales al Comisiei a rămas aceeaşi: mai multe nume / nominalizări ar ajuta să se ajungă la o decizie. De aceea, preşedintele ales este în contact cu omologii români”, a afirmat, luni la Bruxelles, purtătorul de cuvânt Mina Andreeva.

Referitor la o posibilă amânarea începerii mandatului noii echipe a Comisiei Europene, Mina Andreeva a afirmat că nu poate prezenta un calendar, deoarece depinde de nominalizările pe care le vor face cele trei ţări, România, Ungaria şi Franţa, care trebuie să propună comisari UE.

„În legătură cu amânarea, am avut această discuţie vineri. Nu vă pot spune un calendar, deoarece acum depinde, în mare măsură, de cele trei ţări, Ungaria, Franţa şi România, să propună nume de potenţiali candidaţi pentru Comisie. Aceştia trebuie să treacă prin etapa interviurilor cu preşedintele ales, care trebuie să îi propună în calitate de comisari desemnaţi, să fie de acord Consiliul, apoi mingea ajunge la Parlamentul European, care îi audiază. Deci toate acestea se află în mâinile celor trei state şi ale PE. Parlamentul trebuie să voteze întregul colegiu de comisari, deci el decide care e calendarul şi trebuie să îl comunice”, a conchis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria şi Franţa, a declarat sâmbătă David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

Surse europene au precizat că reprezentanţii Comisiei Europene vor continua contactele cu autorităţile române, la fel cum vor continua şi cele cu Ungaria şi Franţa privind nominalizarea pentru funcţia de comisar european, având în vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competenţele necesare, aspectele ce ţin de integritate şi inclusiv paritatea femei şi bărbaţi în noua Comisie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

Anterior moţiunii de cenzură adoptate de Legislativ, Viorica Dăncilă a anunţat că propunerea Executivului este Dan Nica, iar cea de rezervă este Gabriela Ciot, după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1798 secunde