Utilizarea energiei solare o va depăși pe a celei nucleare până la sfârșitul acestui an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Utilizarea energiei solare o va depăși pe a celei nucleare până la sfârșitul acestui an

Ştiință 07 Septembrie 2017 / 10:32 972 accesări

Un nou set de date furnizate de GTM Research sugerează faptul că adoptarea într-un ritm tot mai rapid a energiei solare pe plan mondial ar putea duce la o situație în care capacitatea ei globală, exprimată în gigawați, ar putea rivaliza cu aceea generată de energia nucleară până la sfârșitul anului 2017, informează weforum.org. Deși energia nucleară depășește în prezent energia solară în ceea ce privește capacitatea de producție, anumiți experți au prezis că energia solară ar putea deveni cea mai mare sursă de energie din lume până în 2050. Noile date, disponibile în cel mai recent număr al publicației Global Solar Demand Monitor, indică faptul că energia solară va ajunge la o capacitate de aproximativ 390 de gigawați în acest an. Totodată, cele mai recente cifre comunicate de Nuclear Energy Institute sugerează că energia produsă în acest moment de centralele nucleare la nivel planetar este de 391,5 gigawați. Avântul energiei solare a încetinit ușor — după o creștere considerabilă cu 77,8 gigawați în 2016, față de creșterea de 50,3 gigawați în 2015, va urma, cel mai probabil, o creștere de 81,1 gigawați în 2017. Totuși, GTM Research se așteaptă ca această creștere să continue într-un ritm constant, iar capacitatea globală a energiei solare să ajungă la 871 de gigawați în 2022.

Capacitatea este însă doar una dintre piesele acestui "puzzle". Energia nucleară se află încă mult în fața energiei solare în ceea ce privește electricitatea generată (2.476.671 gigawați/oră în comparație cu 375.000 gigawați/oră). Agenția Internațională pentru Energie (IEA) preconizează că energia solară ar putea deveni cu ușurință cea mai mare sursă de energie din lume până în anul 2050 grație costurilor sale de producție tot mai scăzute și avantajelor tot mai mari pe care le oferă.

Energia solară ar putea ajuta omenirea să își reducă dependența de combustibilii fosili, o misiune de care oamenii au cu disperare nevoie, în condițiile în care emisiile nete de 37 de gigatone de CO2 per an au făcut ravagii la scară planetară, cauzând încălzire globală, evenimente meteorologice extreme și milioane de decese.

Producția de panouri solare a devenit o activitate mult mai eficientă în privința costurilor în ultimii ani, fapt ce a determinat apariția multor inițiative și proiecte în domeniul energiei solare în lumea întreagă. În contextul în care Tesla a creat deja panouri solare special concepute pentru a fi plasate pe acoperișurile caselor, care vor oferi proprietarilor de locuințe o modalitate ieftină, plăcută din punct de vedere estetic și convenabilă pentru a obține avantaje concrete de pe urma energiei solare la nivel individual, această tehnologie pare mai mult ca oricând să ajungă în situația de a domina piața energiei mondiale în anii următori.12
Pagina a fost generata in 0.3119 secunde