Vă îmbolnăviți copiii! Incredibil ce conțin sucurile din comerț!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Citiți cu mare atenție etichetele!

Vă îmbolnăviți copiii! Incredibil ce conțin sucurile din comerț!

Sănătate 28 Septembrie 2016 / 13:15 4260 accesări

Alimentația pe care trebuie să o asigurăm copiilor trebuie să fie aleasă cu mare grijă, atrag atenția specialiștii. Ei informează că, în perioada de creștere, nu este bine să le dăm celor mici dulciuri în exces, dar nici sucuri din comerț, ele fiind prea puțin nutritive sau deloc. Așa că trebuie să ne gândim de mai multe ori înainte să le facem copiilor pe plac! De fapt, bucuria lor de moment se poate transforma într-o mare problemă, în timp. Într-adevăr, sucurile din comerț, pe lângă faptul că arată foarte bine, ele având inscripționate pe etichete personaje din desenele animate preferate ale copiilor, mai sunt și foarte gustoase ca urmare a conținutului. Din păcate, ceea ce conțin sucurile cu fel și fel de arome poate declanșa boli grave copiilor! Un studiu al Asociației Pro Consumatori a scos la iveală toate aceste lucruri.

Alimentația pe care trebuie să o asigurăm copiilor trebuie să fie aleasă cu mare grijă, atrag atenția specialiștii. Ei informează că, în perioada de creștere, nu este bine să le dăm celor mici dulciuri în exces, dar nici sucuri din comerț, ele fiind prea puțin nutritive sau deloc. Așa că trebuie să ne gândim de mai multe ori înainte să le facem copiilor pe plac! De fapt, bucuria lor de moment se poate transforma într-o mare problemă, în timp. Într-adevăr, sucurile din comerț, pe lângă faptul că arată foarte bine, ele având inscripționate pe etichete personaje din desenele animate preferate ale copiilor, mai sunt și foarte gustoase ca urmare a conținutului. Din păcate, ceea ce conțin sucurile cu fel și fel de arome poate declanșa boli grave copiilor! Un alt studiu întreprins de experți ai Asociației Pro Consumatori (APC) a scos la iveală o serie de probleme. Potrivit APC, 54% dintre sucurile analizate conţin între 4 şi 11 aditivi. De asemenea, într-un singur pahar din deliciosul suc sunt 5 linguriţe de zahăr. Și asta nu e tot! 46% dintre sucurile analizate conţin conservanţi artificiali, 46% conţin arome artificiale, 40% conţin suc de fructe în proporţie de până la 5% și, nu în ultimul rând, toate produsele analizate conţin acid citric!

APC a achiziționat 35 de băuturi răcoritoare, care prin forma şi concepţia grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenţiei copiilor şi influenţarea acestora în privinţa alegerii şi consumului. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

INGREDIENTE GĂSITE! Ingredientele regăsite în compoziția sucurilor analizate sunt următoarele: apă, zahăr, sucuri de fructe în proporţii variabile şi insignifiante (mere, portocale, căpşuni, zmeură, lămâi verzi, fructul pasiunii, piersici, ananas), acid citric, gumă caruba, gumă arabica, gumă esterica, gumă de acacia, pectină, beta-caroteni, beta-apo-8-carotenal, antocianine, acid ascorbic, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, lactat de calciu, sucraloză, acesulfam K, acid fosforic, carboximetil celuloză, ciclamat de sodiu, zaharinat de sodiu, aspartam, caramel sulfit de amoniu, cosenilă, verde natural CI 5, carmoxină, carbonat de calciu şi arome artificiale. „Îndulcitorii sintetici regăsiţi în sucurile analizate (aspartamul, sucraloza, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu) au o putere de îndulcire care poate fi de până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie”, potrivit APC. Și cum toate produsele analizate conțin acid citric, experții APC atrag atenția că acesta este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici, folosit ca acidifiant, poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. „Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantități infime de suc din fructe și aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică.

În baza studiilor realizate în cadrul unor universități și instituții medicale de prestigiu, experții în nutriție și medicii pediatri nu recomandă folosirea sucurilor în alimentația copiilor. Din păcate, aceste produse, din cauza atractivităţii ambalajului şi a accesibilității date de preț sunt achiziţionate de către unii părinţi şi oferite spre consum copiilor”, declară președinte APC România. Tot el spune că alimentele destinate copiilor ar trebui să constituie preocuparea principală a Ministerului Sănătăţii, care prin reglementări speciale ar putea să interzică comercializarea acestora în spaţii/zone frecventate de către copii, deoarece nu oferă nutrienţii corespunzători vârstei şi nevoilor copiilor.

Studiul privind calitatea băuturilor răcoritoare destinate copiilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Studiul poate fi citit și pe site-ul APC (http://www.apc-romania.ro/ro/i-sucurile-pentru-copii--adevarate-grenade-cu-fragmentatie/NDAyLTE.html).



12