Valentine's Day, o sărbătoare fără sărbătorit?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Valentine's Day, o sărbătoare fără sărbătorit?!

Lifestyle, Religie 14 Februarie 2019 / 09:16 2466 accesări

An de an, ziua de 14 februarie ne pune pe fiecare dintre noi, creștini ortodocși, credincioși ai altor culte sau atei, în fața unui dublu paradox. În primul rând, de Valentine’s Day a auzit toată lumea, așa încât, la o adică, oricine ar putea defini succint așa-numita sărbătoare, în timp ce despre viața Sfântului Valentin nu cunoaște nimeni mai nimic.În al doilea rând, mulți sunt contrariați de faptul că în această zi nu găsesc în Calendarul Ortodox niciun sfânt care să poarte acest nume. Întâmplarea face ca nici Calendarul Romano-Catolic să nu-l mai pomenească în această zi, Sfântul Valentin fiind scos din calendar în anul 1969 din cauza ambiguității datelor referitoare atât la persoana sa, cât și la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. În prezent, pe 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinții Chiril și Metodie.

Așadar, nu ar fi greșit să considerăm că Valentine’s Day, cu tot marketing-ul aferent, este în România, dar nu numai la noi, o sărbătoare fără sărbătorit! Despre Valentine’s Day se scrie și se comentează în permanență, desigur, fie pro, fie contra. S-a scris și s-a spus însă destul de puțin despre Sfântul Valentin al Ortodoxiei, prăznuit de Biserică în ziua de 30 iulie.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna, de către Papa Victor I, în anul 197.

Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi. El l-a vindecat pe fratele tribunului romanFrontanusde o boală foarte grea. Când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmând sfatullui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boală care îi schimonosea și îi contorsiona cumplit trupul. După ce Sfântul Valentin a petrecut o noapte în rugăciune, Cherimon, complet sănătos, s-a arătat înaintea filosofului Craton, tatăl său. Atunci s-au botezat Craton și toată casa acestuia, împreună cu trei discipoli ai lui.

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. Sfântul Valentin a fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni.

Trei dintre discipolii lui Craton, Procul, Efiv ți Apolonie, au fost și ei uciși împreună cu Sfântul Valentin, în anul 273.

Părticele din moaștele Sfântului Mucenic Valentin se găsesc la Biserica Delea Nouă Calist din București, acestea fiind primite în dar de la Episcopia din Terni, Italia, în anul 2005.

În Calendarul Ortodox, pe lângă Sfântul Ierarh Mucenic Valentin, prăznuit pe 30 iulie, întâlnim mai mulți mucenici care au purtat acest nume: Sfinții Mucenici Marcu, Sotirih și Valentin - 24 octombrie, Sfânta Muceniță Valentina - 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin - 16 februarie; Sfântul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfânta Muceniță Valentina - 18 iulie.

sursa: crestinortodox.ro



12