Valeriu Gheorghiță: 207 mii de persoane s-au retras, dintre cele care aveau programare la vaccinare cu AstraZeneca

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Valeriu Gheorghiță: 207 mii de persoane s-au retras, dintre cele care aveau programare la vaccinare cu AstraZeneca

Sănătate 06 Aprilie 2021 / 16:31 1263 accesări
Valeriu Gheorghiţă, Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare

Valeriu Gheorghiţă, Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că nu se aşteaptă la retragerea autorizării de punere pe piaţă a vaccinului de la AstraZeneca, însă a spus că foarte probabil vor fi transmise "recomandări suplimentare".

Potrivit acestuia, România va adopta toate măsurile, astfel încât siguranţa fiecărei persoane care doreşte să se vaccineze să fie prioritară.

"Noi sperăm, aşa cum toată lumea aşteaptă, să se facă aceste recomandări, încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul este unul cât se poate de clar, aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului. Sunt implicaţi toţi experţii de la nivel european, de la nivel internaţional, care analizează în detaliu toate aceste evenimente.

În funcţie de recomandările transmise de Agenţia Europeană a Medicamentului, România va adopta toate măsurile, încât siguranţa fiecărui cetăţean, fiecărei persoane care doreşte să se vaccineze, să fie prioritară. De altfel, toate măsurile adoptate până la acest moment au avut în vedere în permanenţă beneficiile versus riscurile şi am plecat de la datele ştiinţifice disponibile şi de la recomandările Agenţiei de Reglementare Europene.

Se poate, sigur, ajunge în orice scenariu. Din acest motiv aşteptăm şi noi să vedem care este decizia Agenţiei Europene a Medicamentului şi care vor fi recomandările", a mai spus reprezentantul CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că până acum în România nu au fost confirmate cazuri de tromboze de sinus venos cerebral asociate cu vaccinarea.

Sunt șapte cazuri de tromboze din cele 92 de reacții adverse post-vaccinare aflate în investigare până la 5 aprilie. Trei de la AstraZeneca și patru de la Pfizer, dar au fost investigate și infirmate. Nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate. De altfel, acestea sunt cazuri extrem de rarede unu până la un milion.

Până acum s-au retras 207 mii de persoane care aveau programare la vaccinare cu AstraZeneca, iar aproape o treime nu s-au prezentat la vaccinare, a mai spusValeriu Gheorghiță.

El a spus că România va avea suficiente doze de vaccin Pfizer care să asigure până în septembrie vaccinarea a peste 10 milioane de persoane, chiar şi cu două doze.

"Avem suficiente doze doar de la compania Pfizer, de pildă, care ne pot asigura, până în septembrie, vaccinarea a peste 10 milioane de persoane, chiar cu două doze, însă trebuie să înţelegem şi vedem că ne aflăm într-o cursă contracronometru cu acest virus, care are capacitatea de a acumula noi mutaţii, mutaţii care îi conferă, pe de o parte, o rezistenţă parţială faţă de vaccinurile disponibile, pe de altă parte îi pot creşte contagiozitatea, pe de altă parte pot să îi crească agresivitatea, virulenţa.

Altfel, într-o prelungire a campaniei de vaccinare, nu doar în România, vorbim de abordarea globală, riscăm să avem peste câteva luni un alt virus, care va răspunde diferit la vaccinuri şi care va avea o contagiozitate şi o virulenţă diferită faţă de ce avem circulant la acest moment. Cu cât numărul de persoane infectate este mai mare, cu atât rezervorul de virus de unde se pot selecta noi variante virale este mai crescut.



Ştiri recomandate

12