Valeriu Gheorghiţă: Nu avem acum suficiente date care să confirme importanţa celei de-a treia doze de vaccin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Valeriu Gheorghiţă: Nu avem acum suficiente date care să confirme importanţa celei de-a treia doze de vaccin

Social, Sănătate 10 Mai 2021 / 18:15 644 accesări

În acest moment nu există suficiente date ştiinţifice care să confirme importanţa celei de-a treia doze de vaccin care ar fi necesară pentru a acoperi eventuale mutaţii virale, a declarat, luni, la Craiova, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

"Deciziile referitoare la campania de vaccinare au fost luate doar în baza datelor ştiinţifice. Nu cred că avem în momentul de faţă suficiente date care să confirme importanţa celei de-a treia doze. Este important să asigurăm imunitatea printr-o schemă completă pentru oricine doreşte să se vaccineze în momentul de faţă. Fiecare ţară îşi face propria politică de sănătate publică. Importanţa celei de-a treia doze rezidă în mod deosebit din dorinţa de a acoperi eventualele variante virale mutante, care circulă şi care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale. Astfel, nu avem motive să credem că imunitatea se va pierde atât de repede. Deja vedem ţări care stau foarte bine din punct de vedere epidemiologic, au un număr mic de cazuri, au un număr foarte mic de decese şi cred că acolo trebuie să ajungem şi noi", a afirmat Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.


Acesta a precizat că dincolo de numărul de persoane propuse pentru a fi vaccinate în vederea creşterii gradului de imunizare, campania de vaccinare din România este un model apreciat la nivel european, motiv pentru care vin oameni din afara ţării să se vaccineze aici.

"Important este să fie persoane vaccinate, să fie cât mai multe persoane care au acces la vaccinare. Asta ne dorim printr-o campanie de vaccinare coerentă şi bine organizată. Campania de vaccinare din România este un model apreciat la nivel european, sunt oameni din afara ţării care vin de la mii de kilometri distanţă să se vaccineze în România tocmai pentru că accesul este mult mai facil. Cred că acolo trebuie să ajungem", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

În legătură cu cifra de 5 milioane de persoane stabilită ca ţintă de vaccinare până la 1 iunie, el a subliniat că sunt importante aceste borne, pentru că "reprezintă de fapt distanţa până la momentul la care se atinge imunitatea de grup", însă un maraton de vaccinare poate fi un succes şi dacă se vaccinează o singură persoană.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2309 secunde