Valeriu Gheorghiţă: se recomandă continuarea vaccinării cu AstraZeneca

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Valeriu Gheorghiţă: se recomandă continuarea vaccinării cu AstraZeneca

Sănătate 12 Martie 2021 / 08:59 1641 accesări
Valeriu Gheorghiţă, Sursa foto: Guvernul României

Valeriu Gheorghiţă, Sursa foto: Guvernul României

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că frecvenţa „evenimentelor trombotice” - apariţia de cheaguri de sânge - raportate centralizat la nivel european nu arată o incidenţă mai crescută decât se întâmplă în mod obişnuit în rândul populaţiei, relatează News.ro.

„Nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, evident că luăm legătura cu medicul de familie sau cu serviciul de urgenţă, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment, pentru că nu este cazul”, susţine el.


Valeriu Gheorghiţă a mai menționat că frecvența cazurilor este foarte mică și că se recomandă vaccinarea în continuare cu acest vaccin.

„Nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi aceste evenimente raportate la nivel european, acele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge.

Sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca. Această frecvenţă este similară cu ceea ce se întâmplă în restul populaţiei generale nevaccinate, deci practic nu sunt semnale că există o incidenţă mai crescută a acestor evenimente faţă de populaţia nevaccinată. Ca atare, Agenţia Europeană a Medicamentului, după analiza tuturor datelor, a precizat că se recomandă continuarea vaccinării cu acest tip de vaccin, ţinând cont de faptul că la acest moment beneficiile depăşesc categoric riscurile care sunt asociate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Digi 24.

El a menţionat că acele 4.257 de doze de vaccin AstraZeneca rămase neutilizate sunt păstrate în condiţii de respectare a lanţului de frig, iar în momentul în care va exista o concluzie a Agenţiei Europene a Medicamentului se va stabili ce se va întâmpla cu ele.

„Activitatea de vacinare cu acest tip de vaccin continuă. Decizia pe care România astăzi a luat-o, în baza întrunirii pe care am avut-o cu experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, INSP, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi respectiv CNCAV, am decis, ca soluţie de maximă precauţie şi pentru a nu lăsa niciun semn de suspiciune în rândul persoanelor care doresc să se vaccineze, am decis suspendarea temporară a acestui lot”, a explicat Gheorghiţă.


El a adăugat că a solicitat reprezentanţilor AstraZeneca să ofere date despre câte doze din lotul ABV2856 au fost distribuite la nivel european şi dacă mai sunt şi alte ţări, în afară de Italia, care le-au pus în carantină.

România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și au fost folosite 77.049 de doze.
Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca măsură de extremă precauţie, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat joi seară Comitetul de coordonare a vaccinării.12