Vârsta de pensionare, plafonată la 64 de ani! Vezi unde

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vârsta de pensionare, plafonată la 64 de ani! Vezi unde

Social 28 Martie 2019 / 16:44 1021 accesări

Parlamentul Slovaciei a aprobat joi plafonarea vârstei de pensionare la 64 de ani, o decizie care potrivit economiştilor va pune şi mai multe presiuni asupra bugetelor viitoare, în condiţiile în care această ţară se confruntă cu un fenomen de îmbătrânire rapidă a populaţiei, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Anul trecut, vârsta de pensionare a fost stabilită la 62,5 ani, potrivit unei legi adoptateîn 2012 care majora gradual vârsta de pensionare în fiecare an, având în vedere că durata de viaţă a oamenilor creşte, o formulă lăudată de economişti ca o modalitate pentru a reduce presiunile asupra finanţelor publice. "Nu vrem ca oamenii să iasă la pensie la 70 sau 72 de ani în viitor. Acest lucru este complet inacceptabil. Nu vrem ca oamenii să moară la lucru", a declarat joi Robert Fico, liderul celui mai important partid din coaliţia guvernamentală, şi fost prim ministru, după votul din Parlament.

Robert Fico era prim-ministru în 2012 când actuala lege a fost introdusă de partidul său Smer. Acest partid de stânga, care a pierdut din popularitate după protestele anticorupţie declanşate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, a precizat că decizia de a-şi schimba radical poziţia faţă de legea vârstei de pensionare este destinată să crească bunăstarea pensionarilor.

Potrivit calculelor efectuate de Consiliul pentru responsabilitate bugetară (RRZ), un organism independent, vârsta de pensionare ar urma să ajungă la plafonul de 64 de ani după 2030. "Această măsură va înrăutăţi dramatic sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice. Ea va majora datoria publică cu 80,2% sau 138 miliarde euro (la preţurile din 2017) până în 2067", a precizat RRZ. Iniţial, partidul Smer voia să plafoneze vârsta de pensionare la 65 de ani însă în urma discuţiile cu Partidul Naţional Slovac (SNS), un partener de coaliţie, s-a decis ca vârsta de pensionare pentru bărbaţi să fie plafonată la 64 de ani. Femeile vor putea ieşi la pensie cu şase luni mai devreme dacă au un copil, un an dacă au doi copii şi 18 luni dacă au trei copii.

Economia slovacă este puternic dependentă de producţia de automobile iar finanţele publice sunt într-o stare bună pentru moment. Guvernul de la Bratislava vrea să încheie anul 2019 cu un buget echilibrat dar a renunţat la planurile anterioare care prevedeau un mic surplus bugetar în 2020, în condiţiile în care vrea să-şi majoreze cheltuielile şi să reducă taxele pentru companii. Următoarele alegeri generale sunt programate să aibă loc în Slovacia în primăvara lui 2020.

Taguri articol


12