VENIȚI SĂ DONAȚI SÂNGE la Adamclisi! Vezi detalii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

VENIȚI SĂ DONAȚI SÂNGE la Adamclisi! Vezi detalii!

Sănătate 02 Decembrie 2018 / 14:45 481 accesări

Se știe că tranfuziile de sânge sunt salvatoare în multe dintre situații, așa că medicii duc o campanie susținută de promovare a actului de donare. Cine este sănătos, a mai donat sau nu, este așteptat la centrele de transfuzii sanguine pentru a face un gest nobil. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța derulează de ani buni campanii de promovare a donării, apelând inclusiv la sprijinul autorităților locale. Cum nu toată populația poate să ajungă la sediul CRTS din municipiul Constanța, de lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”, se organizează colecte mobile de sânge în județ și, nu de mult timp, conducerea unității a decis ca salariații să vină la muncă și în unele zile de sâmbătă. Marți, 4 decembrie, CRTS în colaborare cu Primăria Comunei Adamclisi și Parohiile din localitățile: Adamclisi, Pietreni, Ion Corvin, Petroșani, Cetatea și Sipote organizează între orele 9.00 și 13.00, o acțiune de donare de sânge la Căminul Cultural din comuna Adamclisi, cu un act de identitate valabil.

”Sunt așteptate toate persoanele sănatoase care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional”, potrivit directorului CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citat într-un comunicat al centrului.

CINE POATE DONA/BENEFICII!

”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice! ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, menționează CRTS Constanța.12