Verificări pe litoral, la cei care-și închiriază locuințele „la negru“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Verificări pe litoral, la cei care-și închiriază locuințele „la negru“

Economie 23 Iunie 2017 / 09:50 10029 accesări

În plin sezon turistic, o afacere la negru ia amploare. Mii de români îşi închiriază locuinţele cu ziua, dar nu îşi declară veniturile. Se întâmplă mai ales pe litoral. Fiscul estimează că această "afacere" aduce câştiguri de sute de mii de euro pe an și le-a pus gând rău celor care fac evaziune. Aşa că urmează mai multe controale. În România, mii de persoane trăiesc din închirierea locuinţelor cu ziua, în scop turistic. Cum preţurile sunt mai mici ca la hotel, clienţii nu lipsesc. Câştigurile din chiriile de ocazie sunt estimate la sute de mii de euro pe an. Însă cei mai mulţi proprietari nu le declară. Din 2012, românii care îşi închiriază locuinţele în scop turistic sunt obligaţi să plătească impozitul pe venit de 16% şi contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5%.

Ca să reducă evaziunea fiscală din acest sector, Fiscul va face mai multe controale. În plus, le dă românilor două variante de a-şi plăti impozitele. Cătălin Deacu, jurnalist TVR: În prima varianta va trebui să depuneţi o declaraţie cu venitul estimat pentru care veţi plăti impozit. La începutul anului următor veţi depune o nouă declaraţie cu venitul realizat, iar ANAF va face regularizarea. În a doua variantă vă puteţi plăti dările în funcţie de o normă de venit stabilită de stat, care variază de la 6.500 de lei în extrasezon până la 15.000 de lei în sezon.

În sezonul estival sunt aşteptaţi pe litoral peste un milion de turişti, însă autorităţile nu ştiu exact câţi dintre ei plătesc cazarea la negru.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1376 secunde