Veste excelentă pentru bolnavii cu hepatită C!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Era absolut necesar

Veste excelentă pentru bolnavii cu hepatită C!

Sănătate 07 Iunie 2017 / 16:46 738 accesări

De tratamentul salvator 100% pentru hepatita C ar putea să beneficieze un număr mai mare de bolnavi, a anunțat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marian Burcea, miercuri, 7 iunie, la conferința ”Piața neagră a medicamentelor și criza din piața pharma”. Mai exact, este vorba despre un număr de 12.000 de pacienți care vor fi tratați fără interferon, un tratament mult mai eficace și cu mai puține reacții adverse. ”Este foarte important. Prin Legea bugetului din 2017 s-au alocat peste 3 miliarde de euro pe contractele cost-volum și cost-volum-rezultat. În cadrul programelor cost-volum și cost-volum-rezultat, în terapia hepatitelor C în diverse stadii - 12.000 de pacienți față de 5.000 cât au fost anul trecut. Programul funcționează. Avem în portofoliu 12.000 de pacienți pe diverse terapii în cazul hepatitei C și post-transplant”, a spus reprezentantul CNAS, citat de Agerpres. El a amintit că fondurile alocate de Casă anul trecut pentru tratamentele medicamentoase în ambulatoriu s-au ridicat la aproape 1,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din fondul de sănătate. ”În fiecare an, aceste sume au crescut poate mai mult decât rata creșterii economice a României. Pentru anul în curs a fost prevăzută o creștere de peste 24% a sumei alocate medicamentelor utilizate în cadrul programelor naționale de sănătate, ceea ce înseamnă o cifră destul de importantă în acest context”, a explicat Burcea. Potrivit acestuia, renunțarea la mecanismele birocratice ale comisiilor terapeutice de pe lângă CNAS reprezintă un alt factor important pentru accesul pacienților mai rapid la tratamente.

Referindu-se la rețetele fictive, președintele CNAS a susținut că acestea au dispărut odată cu introducerea cardului de sănătate. ”Nu mai sunt cazuri de rețete fictive, cardul de sănătate este un mod de a verifica atât prescrierea, cât și eliberarea medicamentelor, un sistem electronic care este foarte bine pus la punct. (...) Tratamentele pe programele oncologice sunt. Mai pot fi incidente și atunci pacienții pot să apeleze la alte spitale, farmacii, dintre cele care sunt în programele de oncologie”, a declarat șeful CNAS.

MONITORIZARE

În timpul tratamentului, pacientul este monitorizat de medicul curant, iar la sfârşitul celor 12 săptămâni, respectiv 24 săptămâni de tratament, se face o determinare cantitativă ARN/ VHC (pentru stabilirea viremiei bazale şi monitorizarea încărcăturii virale în timpul tratamentului, având rol în evaluarea eficienţei terapiei), urmată de o altă astfel de determinare, după încă alte 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. Pe baza acestor date, va fi evaluat rezultatul medical al tratamentului antiviral şi se va constata dacă s-a obţinut sau nu răspuns la terapie.



12