Vești bune pentru românii care vor în Canada: belgienii semnează CETA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Speranțe

Vești bune pentru românii care vor în Canada: belgienii semnează CETA

Externe 27 Octombrie 2016 / 14:24 1946 accesări

Românii au motive să viseze frumos în prag de sărbători, la călătorii fără vize în Canada, după ce belgienii au căzut la pace, joi, și vor semna acordul comercial CETA cu Canada, fapt ce va duce în cele din urmă la eliminarea vizelor de călătorie pentru români și bulgari. Bineînțeles, este un proces cu bătaie lungă, întrucât respectivul acord trebuie ratificat de toate statele UE și de Canada, iar vizele ar urma să fie eliminate etapizat, începând de anul viitor.

Autoritățile federale și regionale din Belgia au ajuns la un acord privind tratatul comercial UE - Canada, care ar putea să fie semnat săptămâna următoare, a declarat premierul belgian, Charles Michel. Acesta a precizat că liderii comunităților regionale și lingvistice din Belgia au ajuns la un acord privind un text comun care ar trebui să elimine incertitudinile privind importurile agricole și sistemul de soluționare a disputelor. Acordul din Belgia va trebui aprobat și de celelalte 27 de state UE, înainte ca tratatul CETA să fie semnat.

Din păcate, belgienii s-au mișcat cam încet, ajungând la un acord abia după ce summitul pe tema CETA programat joi a fost anulat. ”Summitul de astăzi a fost anulat. Deocamdată nu a fost stabilită nicio dată nouă”, a declarat, joi, un oficial european citat de AFP. Anterior, premierul canadian, Justin Trudeau, anunţase că nu se va deplasa la Bruxelles pentru a participa la summit.

SPERANȚE PENTRU ROMÂNI

Eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii români care vor să viziteze Canada pare din nou o perspectivă credibilă, odată ce tratatul CETA va fi semnat și de belgieni. Vinerea trecută, președintele Klaus Iohannis declarase că România va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada, chiar dacă nu va fi semnat parteneriatul comercial UE - Ottawa (CETA), dar aceste declarații nu mai păreau atât de sigure. Însă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat ulterior că propunerea privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetăţenii români şi bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de Parteneriat Comercial UE - Canada.

Taguri articol
AcordCETATratat comercialSemnatSperanțeUEBelgiaValonia


12
Pagina a fost generata in 0.1609 secunde